Het rampseizoen van Roda JC kent geen grenzen

Roda JC in vrije val © Orange Pictures
Het seizoen van Roda JC gaat, zes wedstrijden voor het einde van de competitie, uit als de bekende nachtkaars. De eredivisie is verder weg dan ooit.
Een even beschamende als kansloze nederlaag tegen de beloften van PSV zorgt ervoor dat alle aspiraties alleen nog via een wonder bewerkstelligd kunnen worden.

Toekomst

Hoe het nu verder moet in Kerkrade? Snelle duidelijkheid, op alle gebied is noodzakelijk. Komt er bijvoorbeeld een financiële injectie, gecombineerd met voetbalvernuft? Dat zou de club sportief op het juiste spoor kunnen zetten. Investeren om een stap verder te kunnen komen, zodat het voetbalbedrijf Roda JC weer tot leven kan komen. Want alleen als er op het veld iets positief gaat gebeuren, krijgt de club het publiek en ook sponsoren weer structureel terug naar Kerkrade. Dat is doorgaans de volgorde.

Renovatie

Er zal, naast Jordens Peters, een voetbalman in de directie moeten komen met ervaring en contacten. Die op creatieve wijze, met zeer beperkt budget, aan de selectie zal moeten sleutelen. Want dat die groep er komend seizoen anders uit gaat zien is wel duidelijk. Zo zullen topscorer Dylan Vente en ook Bryan Limbombe geld moeten opleveren en dus nadrukkelijk in de etalage geplaatst worden. En gaat Roda JC verder met coach Edwin de Graaf? Ook daar zal komende weken duidelijkheid over komen. De renovatie in het Parkstad Limburg Stadion zal in elk geval zeer snel moeten starten om in augustus met een volwaardige selectie aan de nieuwe competitie te beginnen.

Oprisping

De club zit al vrijwel het hele seizoen in een negatieve spiraal, met hier en daar een positieve oprisping. Dat laatste met name in de eerste helft van het seizoen, toen onder leiding van toenmalig trainer Jurgen Streppel hier en daar nog fris ogend combinatievoetbal werd gespeeld. Maar zelfs dat was al minder dan een seizoen eerder. Met het vertrek van het trio Pflücke, Emmers en Bouchouari deed Roda sportief afgelopen zomer een flinke jas uit. Dat verlies werd niet voldoende opgevangen en in het begin van deze voetbaljaargang nog wel gecamoufleerd. Maar vanaf het moment dat de blaadjes van de bomen vielen, raakte Roda sportief in verval.

Creatief

Organisatorisch proberen de Kerkradenaren al langer uit een draaikolk te ontsnappen. Maar om het hoofd boven water te houden wordt creativiteit en inventiviteit gevraagd. En dat blijkt, jaar in jaar uit, bijzonder lastig. Voor de werknemers die van achter de schermen de club zo goed mogelijk proberen te verkopen moet het een hard gelag zijn dat de resultaten nu ondermaats zijn. De ruim achtduizend mensen die voor het komende thuisduel, al dan niet via een actietarief, een toegangskaart hadden aangeschaft, zullen zich na de blamage in Eindhoven wellicht nog bedenken om vrijdagavond in de kou te gaan zitten. Toeschouwers die Roda zo hard nodig heeft, maar die vooral ook iets op het veld willen zien.

Eindverantwoordelijk

Algemeen directeur Jordens Peters is niet te benijden aan het hoofd van een organisatie, waar hij ook in de top de enige vaste kracht is met voetbal-knowhow. Hij zou zich alleen met de zakelijke kant bezig moeten kunnen houden, maar sinds het vertrek van Jurgen Streppel is Peters ook de eindverantwoordelijke op technisch gebied. Want een nieuwe technische baas is er ruim vier maanden na het vertrek van Streppel nog steeds niet.

Dubbelrol

Of die komt is nog steeds de vraag. Maar wel noodzaak. De clubleiding stuurde bewust Jeffrey van As de laan uit in augustus 2021. Officieel om kosten te besparen, maar dat het niet boterde tussen de voorzitter van de Raad van Commissarissen Joop Janssen en de toenmalige technisch directeur, is een publiek geheim. Dat de top van de club zich, met de dubbelrol van Streppel als trainer én technisch manager, ernstig in de vingers zou snijden was eenvoudig te voorspellen. En werd bewaarheid toen Streppel in december de vlucht naar voor koos en Roda JC verruilde voor zijn geliefde Helmond Sport.

Reddingsboei

Waar Peters eerder nog steun had aan Streppel zwemt hij nu in het diepe. Erin gegooid door de clubleiding die vanuit een ivoren toren toekijkt en vooralsnog geen aanstalten maakt om een reddingsboei toe te werpen. Het siert de debutant-directeur dat hij alles uit de kast haalt om de zaak drijvende te houden. Maar meer dan dat lukt hem vooralsnog niet. De zoektocht naar de huidige coach Edwin de Graaf verliep uiterst moeizaam. En die trof een ploeg zonder zelfvertrouwen aan. Hij probeerde dat op te beuren door het spelsysteem aan te passen, maar dat blijkt niet bepaald succesvol te werken. De resultaten waren de afgelopen maanden uitermate wisselend. Met de desastreuze 5-1 nederlaag bij nota bene het beloftenteam van PSV als voorlopig dieptepunt.

Wonder

Vrijdagavond ontvangt Roda JC in eigen huis ADO Den Haag. De ploeg van Dick Advocaat, Roda JC'er in de harde maar succesvolle jaren '70. Een onvergelijkbare tijd. Generatiegenoten van Advocaat verbijten zich al weken op de tribune in Kerkrade. En verlangen steeds meer naar ver vervlogen tijden. Het verleden is mooi, maar telt niet meer. Na vijf seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, is een zesde jaargang meer dan waarschijnlijk. Ieder jaar op het tweede niveau is een financiële ramp en promotie wordt alleen maar moeilijker. Dit seizoen kan alleen een godswonder de situatie nog veranderen, maar D'r Herjod is al jaren geen Kerkradenaar meer.