Verstappen: 'Het was een enorme chaos'

Max Verstappen op het podium in Melbourne © Red Bull Content Pool
Een realistische Max Verstappen was na afloop blij met zijn eerste overwinning in Australië.
De Red Bull-coureur was na afloop kritisch op de wedstrijdleiding.

Voorzichtig

Maar Verstappen was ook zelfkritisch op zijn start van de race. "Ik had niet een hele goede start", zei de Limburger tegen Viaplay. "Ik remde redelijk vroeg en had buitenom mee kunnen gaan met George Russell, maar dan had hij mij er afgeduwd. Ik heb veel te verliezen in de eerste ronde en zij proberen agressief te rijden. Ik was misschien iets te voorzichtig, maar je zag dat ze er vol voor wilden gaan."

Gras gemaaid

In de twaalfde ronde pakte Verstappen de leiding door Lewis Hamilton in te halen. Daarna had de Limburger een bijna vlekkeloze race. "De auto ging goed. De eerste ronde was lastig, maar we hebben het prima gecontroleerd." Al ging Verstappen nog wel even buiten de baan over het gras. "Ik denk dat ik de stad een gunst heb gedaan, want ik heb het gras alvast gemaaid. Dan hoeven ze dat niet meer te doen", zei de Red Bull-coureur kort na afloop met een lacherige ondertoon.

Rode vlaggen

Verstappen was kritisch op de twee rode vlagsituaties waardoor de race twee keer moest worden herstart. "Ik snap de rode vlaggen niet. Alles wat is gebeurd, was op te lossen met een kraan." Verstappen was goed weg bij de herstart en kreeg weinig mee van de crashende auto's achter hem. Al heeft de WK-leider wel een idee hoe het kon gebeuren. "Dat creëer je als je een safety car naar buiten stuurt die langzaam rijdt. Je krijgt geen temperatuur in je banden waardoor je banden 20 graden kouder zijn normaal. Dan heb je weinig grip bij de start en bij het remmen."

80ste podium

Door zijn overwinning mocht Verstappen voor de 80ste keer naar het podium na een Formule 1-race. Daarmee evenaart de Limburger de legendarische coureur Ayrton Senna. "Ik hoop dat er meer komen dan 80 podia", zei Verstappen vastberaden.

Azerbeidzjan

Verstappen en zijn collega-coureurs kunnen de komende weken bijkomen van deze race. Door de afgelasting van de Grand Prix van China staat de volgende race pas op 30 april op het programma. Dan is de Grand Prix van Azerbeidzjan op het stratencircuit in Bakoe.