Wouter Toussaint gaat niet als vulling peloton rijden

Afbeelding ter illustratie © L1 (Maurice Jessen)
Wielrenner Wouter Toussaint is niet van plan om in zijn eerste Volta Limburg Classic als vulling van het peloton te rijden.
De 19-jarige wielrenner heeft het parcours van de Limburgse wielerwedstrijd afgelopen week goed verkend.

Duwen en trekken

Hij wil op de klimmetjes waarop hij zaterdag de schifting verwacht, voorin zitten. "Dat is niet altijd gemakkelijk, het is toch vaak duwen en trekken om voorin te blijven zitten", laat hij weten. De bedoeling is om samen met zijn ploeggenoten van Team TDT-Unibet als ploeg bij elkaar te blijven, om zo in de finale een vuist te kunnen maken tegen gerenommeerde ploegen als Team Jumbo-Visma, Lotto Dstny en Alpecin-Deceuninck.

Behoorlijke stappen gemaakt

Met zijn 19 jaar is Toussaint één van de jongste renners die zaterdag in Eijsden van start gaan. Hij is pas sinds kort actief als wielrenner. Drie jaar geleden stond hij op het wedstrijdformulier van voetbalvereniging KVC Oranje in Kerkrade. Met begeleiding van de juiste mensen heeft Toussaint behoorlijke stappen kunnen maken. Op het einde van 2022 werd hij op het Limburgs wielergala uitgeroepen tot de meest talentvolle wielrenner van Limburg. De mooiste prijs van 2022 was de aanbieding van de in oprichting zijnde ploeg van Bas Tietema.

Wielrenner en YouTuber

YouTuber Tietema vond in Toussaint de ideale renner voor zijn ploeg. De Kerkradenaar heeft er geen moeite mee dat hij zowel in als buiten de koers door de cameraploeg van zijn team wordt gevolgd. "YouTuben en wielrennen, maar voor mij is het toch meer wielrennen en Youtuben", zegt de wielrenner met een grote grijns op zijn gezicht.

Ik ben Limburger, dus ik rij

Nadat hij met de ploeg in Spanje op trainingskamp was geweest, werd het wedstrijdprogramma voor elke renner samengesteld. Voor Toussaint was al snel duidelijk welke koers er in het voorjaar op zijn programma moest staan: de Volta Limburg Classic. "Toen ik zag dat hij op ons ploegprogramma stond, wist ik meteen: die wil ik rijden!"
Veel overtuigingskracht had hij niet nodig om de ploegleiding ook zover te krijgen dat die koers op zijn wedstrijdprogramma kwam te staan. "Ik ben een Limburger, heb ik gezegd. Het is mijn thuiskoers op een loodzwaar parcours dat mij uitstekend past." Toussaint denkt dat de koers openbreekt bij de beklimming van de Loorberg en Camerig. "Daar moet je vooraan zitten wil je meedoen in de wedstrijd", besluit hij.

Volta Limburg Classic uitgebreid bij L1

De Volta Limburg Classic is zaterdag uitgebreid te volgen bij L1. Van 10:45 tot 13:00 uur doen we live vanuit Eijsden verslag van de ploegenpresentatie en laten we beelden van de start voor de koers van mannen en vrouwen zien. De presentatie is in handen van Bas van Mulken, Kim Langeslag spreekt de renners vlak voor de start en het commentaar is van Max van den Boorn.
Van 15:00 uur tot 17:25 uur volgen we de koers en de finish voor mannen en vrouwen. Om 18:30 uur en 23:00 uur zendt L1 een uitgebreide samenvatting van de dag uit (met een herhaling op zondag 2 april om 11:00 uur).