Nederland, België en Duitsland willen WK vrouwen 2027

Oranje juicht na het bereiken van het WK komende zomer © Orange Pictures
Nederland, België en Duitsland hebben wereldvoetbalbond FIFA vrijdag officieel laten weten het WK voor vrouwen van 2027 te willen organiseren.
"We zijn er klaar voor", verscheen op het Twitter-account van de gedeelde kandidatuur. Die draagt de naam Breaking New Ground, waarvan de hoofdletters een verwijzing zijn naar de Engelse naam van de drie landen.

32 landen

De KNVB maakte al in 2018 bekend de ambitie te hebben om het WK van 2027 voor voetbalsters binnen te halen. Toen daarna het deelnemersveld werd uitgebreid van 24 naar 32 landen, riep de KNVB in 2020 de hulp in van de Belgische en Duitse bond. Bij het recente FIFA-congres in Rwanda begonnen de drie buurlanden al hun lobby om de WK-organisatie binnen te halen.

Aanmeldperiode

De FIFA opende donderdagavond de aanmeldperiode. Landen die over vier jaar het WK willen organiseren, moeten dat uiterlijk 21 april kenbaar maken aan de FIFA. Ze hebben dan tot 19 mei de tijd om dat officieel vast te leggen in een document.

Nieuwe impuls

Nederland, België en Duitsland stuurden de FIFA direct een mail om zich aan te melden. "Wij willen met ons gezamenlijke bid gebruikmaken van het momentum en het vrouwenvoetbal een nieuwe impuls geven", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. "Onze ambitie is om de beste sportieve omstandigheden voor de speelsters en een unieke sfeer voor onze Oranjefans te creëren. Daarbij richten we ons op het steeds grotere belang om grote evenementen zo duurzaam en verantwoord mogelijk te organiseren."

17 mei

De 211 landen die zijn aangesloten bij de FIFA kiezen volgend jaar op het congres van 17 mei waar het WK 2027 wordt gehouden. Volgens De Jong hebben Zuid-Afrika en Brazilië ook interesse om het toernooi te organiseren.

Limburg

Nederland organiseerde in 2017 al het Europees kampioenschap. Toen werden de Oranjeleeuwinnen in een uitverkochte Grolsch Veste in Enschede Europees kampioen. Destijds was er geen Limburgse speelstad. Of dat nu wel het geval is, is niet duidelijk. Met Lieke Martens, Dominique Janssen, Lynn Wilms en Romée Leuchter heeft Limburg nagenoeg iedere interlandperiode vier speelsters in de selectie. Daarnaast is Limburg sinds dit seizoen ook vertegenwoordig in de Eredivisie met Fortuna Sittard. Op 7 april spelen de Oranjeleeuwinnen in het stadion van Fortuna ook een oefenwedstrijd tegen Duitsland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!