VVV en Roda JC komen pas na rust los in Noord-Zuid-derby

Een duel tussen Sami Ouaissa (rechts) en Mitchell van Rooijen © Orange Pictures
VVV en Roda JC hielden elkaar in Venlo in evenwicht. Dankzij doelpunten van Vente en Ketting eindigde het in de Koel in 1-1.
En daar zal de thuisploeg het minst tevreden mee zijn, gezien het vele balbezit. Maar Roda had het tactisch goed voor elkaar en kreeg met een punt loon naar werken.

Schaken

VVV gesteund door de goed gevulde Koel én de vorm van de laatste weken vond zichzelf terug in een tactisch schaakspel. Beide coaches hadden hun ploegen op elkaar afgestemd. VVV-coach Rick Kruys zag dat zijn elftal, zoals verwacht, veel de bal had maar moeite had met het vinden van de opening. Roda-coach Edwin de Graaf had zijn ploeg tactisch iets anders neergezet dan de laatste weken, waardoor de as van het veld vol was en VVV niet makkelijk kon combineren.

Kansjes

Door dat compacte spel en omdat VVV veelvuldig de bal had, gokte Roda op de omschakeling. En zo kwam ook de eerste kans van de wedstrijd tot stand. Na een kwartier anticipeerde Sammi Ouaissa goed op de afvallende bal, maar vond VVV-doelman Ennio van der Gouw op zijn weg. VVV was na een half uur het dichtst bij de openingstreffer, maar bij de kopkans van Daan Huisman was Roda-keeper Moritz Nicolas alert. Dus was 0-0 een logische ruststand.

Spektakel

Na rust ging de handrem er vanaf. Roda counterde via Ouaissa en Dylan Vente tikte bij de eerste paal knap binnen. Alweer zijn achttiende doelpunt van het seizoen. Op het antwoord van VVV’er Nick Venema moest doelman Nicolas helemaal gestrekt, maar hield zijn ploeg op de been. Zo raakte Vente in die fase ook nog de paal namens de gasten uit Kerkrade. Na bijna een uur spelen mocht VVV-verdediger Rick Ketting zomaar doorlopen met de bal. Roda JC’ers Ouaissa en Lambrix keken toe en het stond weer gelijk: 1-1. Vente miste in de tegenaanval nog voor open doel en zo was het openingskwartier van de tweede helft veel aantrekkelijker dan het hele eerste bedrijf bij elkaar.

Slotoffensief

Het fysiek sterke en fitte VVV schroefde in de laatste 20 minuten het tempo nog wat verder op, Roda moest verder achteruit. De wedstrijd werd intenser en de coaches probeerden het resultaat met diverse wissels nog te beïnvloeden. Met de komst van aanvallers Limbombe, Daneels en Postema bracht Roda-coach De Graaf weliswaar snelheid en kracht, maar tot kansen leidde dat niet meer. Zijn collega Kruys bracht Allouch nog een frisse aanvallende impuls en een kopbal van Koglin raakte nog de bovenkant van de lat, maar de stand veranderde niet meer.

Stand

VVV blijft door het gelijkspel op de vierde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Roda klimt van tien naar negen en blijft dus meedoen om een felbegeerd play-off-ticket.