Vooruitblik: Grote belangen bij VVV - Roda JC

Kees de Boer van VVV-Venlo (links) en Sami Ouaissa van Roda JC © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
Bij de clash tussen VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade staat veel op het spel. Belangrijkste inzet is voor beide teams de positie op de ranglijst.
En dat allemaal met het oog op de play-offs, want bij de aftrap van de brunchwedstrijd in De Koel, zondag om 12:15 uur, staat VVV op een zeer verdienstelijke vierde plek.

Plaats tien

Roda JC moet voorlopig genoegen nemen met plaats tien. Om nacompetitie te kunnen spelen moet je aan het einde van de rit minimaal bij de beste acht ploegen in de Keuken Kampioen Divisie behoren.

Blessures

In de selectie van VVV ontbreken de geblesseerden Tristan Dekker en Thijme Verheijen, maar zal trainer Rick Kruys ongetwijfeld kiezen voor het beoogde koningskoppel Braken-Venema als meest vooruitgeschoven duo. Aan de andere kant wordt de geblesseerde Boyd Reith, net als vorige week, vervangen door Jamil Takadine. Omdat ook Ted van de Pavert en Phil Sieben niet fit zijn, zal met name de Roda-bank er anders uitzien. Verder zal coach Edwin de Graaf zijn bekende namen het veld in sturen.

Tactiek

In deze wedstrijd zullen beide trainers hun ploeg tactisch ongetwijfeld anders gaan opstellen, ten opzichte van de onderlinge ontmoeting in oktober vorig jaar in Kerkrade. Toen kwam VVV via Sven Braken op voorsprong, maar leidde topscorer Dylan Vente Roda, mede met een magistrale volley, naar een 4-1 overwinning. Daarnaast speelden de Kerkradenaren destijds heel opportunistisch en gaf VVV veel ruimte achter de verdediging weg.

Vijf verdedigers

Dat leverde dus spektakel op. Toch zou dat nu zomaar anders kunnen zijn omdat De Graaf Roda tegenwoordig met vijf verdedigers laat spelen en zijn ploeg zo meer houvast wil bieden. Iets dat de afgelopen drie wedstrijden, met twee overwinningen en een nederlaag, nog niet helemaal naar tevredenheid verliep. Ook in Venlo werd de afgelopen maanden gesleuteld. Met een elftal dat compacter speelt, minder tegendoelpunten incasseert en zelf meer scoort als resultaat.

Play-offs

De credits daarvoor gaan naar VVV-trainer Rick Kruys, die bij zijn bij zijn aanstelling al vol bravoure stelde dat de club moest meedoen om een plekje richting de play-offs. Voorlopige conclusie is dat het team met een top-vier positie uitstekend op schema ligt. Die goede klassering van de thuisclub is te danken aan de sterke serie van drie overwinningen op rij. De zege van afgelopen maandag tegen Almere toonde maar weer eens de veerkracht van de ploeg van Kruys. Niet voor het eerst draaide VVV een achterstand om. Gecombineerd met de gunstige uitslagen van andere ploegen, betekent dat reuze stappen voor VVV de afgelopen weken. Het moet wel heel gek lopen willen de Venlonaren nog naast een play-offticket grijpen.

Serie

Bij Roda JC hebben ze zo'n serie harder dan ooit nodig. De club is qua positie weggezakt op de ranglijst en alles moet meezitten om nog kans te maken op een ticket voor het seizoenstoetje. Het betekent simpelweg dat naast een reeks van eigen zeges ook de concurrentie steken moet laten vallen. De laatste keer dat Roda JC drie wedstrijden op rij wist te winnen, is echter al een tijdje geleden: bij de competitiestart in augustus. Wisselvalligheid is dit seizoen het grootste euvel bij de Kerkradenaren. Mocht Roda JC de play-offs mislopen, dan eindigt het toch al rommelige seizoen in een grote deceptie.
De trainers van beide clubs: Rick Kruys van VVV-Venlo (links) en Edwin de Graaf van Roda JC © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1

Koers

Interessant wordt dan welke koers de beleidsbepalers gaan varen in het Parkstad Limburg Stadion. Grotere kans op in de nabije toekomst serieus meedoen met de strijd om promotie. Dat betekent toch ook zeker investeren in de kwaliteit van het elftal. Die is op dit moment simpelweg te mager. Het ontbreken van een technische baas binnen de clubleiding, de onduidelijkheid welke trainer er komend seizoen voor de groep staat én een spelersgroep, die in de zomer ongetwijfeld een facelift zal ondergaan, zorgen op dit moment voor een wankele basis.

Contrast

Het contrast met De Koel kan bijna niet groter. In Venlo is de rust wedergekeerd na een rumoerige periode sinds de degradatie. De komst van technisch manager Willem Janssen met talentvolle trainer Rick Kruys in zijn kielzog, blijkt voorlopig een gouden zet. Janssen wordt begeleid door ervaren mannen in de organisatie. Met Marc van Hintum en Stan Valckx op technisch vlak en algemeen directeur Marco Bogers aan de organisatorische kant. De club nam afgelopen zomer misschien een risico door een interne reorganisatie en het aanstellen van een debuterende technische baas én een jonge trainer. Maar hier blijkt dat lef, een goed netwerk binnen de voetballerij én een paar slimme investeringen een prima resultaat kunnen opleveren.

Topscorers

Roda JC leunt dit seizoen vooral op Dylan Vente. De spits is nog steeds topscorer van de Keuken Kampioen Divisie met 17 doelpunten. Daarmee heeft de Rotterdammer bijna de helft van het totaal aantal Roda-goals gescoord. Bij VVV zijn er twee spitsen die met regelmaat het doel weten te vinden. Nick Venema en Sven Braken scoorden beiden al tien doelpunten. Tel daar de stijgende vorm van onder meer Kees de Boer bij op, en je zou kunnen zeggen dat VVV op basis van de recente weken én de stand favoriet is.

Historie

Op basis van de historie kan Roda JC met veel vertrouwen afreizen naar de Koel. Van de 27 duels die tot nu toe werden gespeeld in Venlo, won VVV slechts drie keer. De laatste overwinning van de Venlonaren was op 11 december 2012. Toen speelden beide ploegen in de Eredivisie en waren Barry Maguire en Bryan Linssen de doelpuntenmakers aan Venlose zijde. Tien keer deelden de ploegen de punten, waaronder afgelopen seizoen toen het 1-1 werd, en 14 keer won Roda JC. In 2018 was de laatste zege van de ploeg uit Kerkrade. Jannes Vansteenkiste, Adil Auassar, Dani Schahin en Mario Engels zorgden voor een ruime 4-1 zege voor Roda JC. Torino Hunte scoorde voor VVV.

Live

De derby tussen VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade is zondag vanaf 12:15 uur live te volgen op L1 Radio en in een liveblog op 1Limburg.