Teunissen: 'Aan voet van Poggio moet ik er nog bij zitten'

Mike Teunissen kent zijn rol in de klassieker Milaan-San Remo © Intermaché-Circus-Wanty Media (Cyclingmedia Agency)
Mike Teunissen weet wat hem zaterdag in Milaan-Sanremo te doen staat: zijn kopman Biniam Girmay zo lang mogelijk bijstaan in de finale van de eerste wielerklassieker van dit voorjaar.
De uit Ysselsteyn afkomstige Teunissen is sinds dit jaar bij zijn nieuwe ploeg Intermarché-Circus-Wanty meer dan teamgenoot van het Afrikaanse toptalent dat vorig jaar doorbrak met onder meer winst in Gent-Wevelgem. De twee wielrenner zijn dit voorjaar aan elkaar gekoppeld. "Aan de voet van de Poggio moet ik er nog bijzitten", kent Teunissen zijn opdracht.

Licht verkouden

De nog licht verkouden Teunissen werd woensdag in Milaan-Turijn "uit voorzorg" aan de kant gehouden, maar maakt zich geen zorgen over zijn deelname aan Milaan-Sanremo. Samen met Girmay uiteraard. Ze reden al wedstrijden op Mallorca met elkaar, gevolgd door de Ronde van Valencia en Tirreno-Adriatico. Teunissen leerde 'Bini' inmiddels goed kennen. "Aan de ene kant is hij een heel rustige jongen die niet meteen het hoogste woord heeft. Maar als kopman geeft hij duidelijk aan wat hij wil en hoe het moet."

Talent

Na acht jaar bij de Nederlandse teams LottoNL-Jumbo, Sunweb en Jumbo-Visma koos Teunissen voor een ploeg die in 2021 toetrad tot de WorldTour, de hoogste categorie van de wielerteams, en het afgelopen jaar een uitstekend seizoen beleefde mede dankzij Girmay. De pas 22-jarige Eritreër won ook nog een rit in de Giro d'Italia, waarin hij in totaal zes keer bij de eerste tien eindigde. Na zijn zege in de tiende etappe blesseerde hij zich aan een oog nadat de kurk van de champagnefles in zijn gezicht was beland en moest hij opgeven.

Geen hoogtestages meer

Teunissen, al enige jaren wonend in het Brabantse Rosmalen, is zaterdag al toe aan zijn 24e koersdag in het nog prille wielerjaar. De 30-jarige Limburger gedijt goed in de aanpak van zijn nieuwe Belgische team. "Deze ploeg gelooft in zoveel mogelijk koersen", meldt hij vanuit Milaan na een voorbereiding zonder hoogtestages. Dat was bij Jumbo-Visma, zijn vorige werkgever, wel anders. "Alleen vorig jaar ben ik al drie keer op hoogtestage geweest. Ik denk dat deze aanpak me ligt. Ik heb een paar keer meegemaakt dat ik lang op hoogte had getraind en vervolgens ziek werd of een blessure opliep. Dan was het voorjaar zo maar voorbij zonder dat je veel gekoerst had."

Balans opmaken na Amstel Gold Race

Of het de goede werkwijze is, moet blijken. "Straks, na Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race, kunnen we de balans opmaken." Met, zo hoopt de ploeg, een aantal zeges voor Girmay. "Ik moet hem bijstaan in de breedste zin van het woord, daar ben ik voor aangenomen. In sprints, maar net zo goed onderweg in de klassiekers." Zoals zaterdag: "Bini moet tot de Poggio zo min mogelijk op kop hebben gereden."