Roda JC treft concurrent: 'Spelers voelen nu meer houvast'

De spelers van Roda JC houden elkaar vast. © Orange Pictures
Na weken zonder vorm, doelpunten en bovenal punten hervond Roda JC afgelopen maandag het goede gevoel door met 1-3 te winnen van Jong FC Utrecht.
Mede daardoor heeft Roda de ambitie om aan de play-offs deel te nemen, nieuw leven ingeblazen. In dat kader staat vrijdag een belangrijke confrontatie op de agenda: een thuiswedstrijd tegen concurrent SC Telstar.

'Hartstikke belangrijk'

De ploeg uit Velsen-Zuid komt als nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie-ranglijst naar Kerkrade. Roda staat tiende, met één punt meer dan de Witte Leeuwen. Tegelijkertijd komt Roda virtueel drie punten tekort voor play-offdeelname; het laatste ticket is in handen van nummer negen NAC Breda. "We moeten dus een directe concurrent op achterstand gaan zetten", zegt een overtuigde Edwin de Graaf, Roda's hoofdtrainer. "Deze wedstrijd is voor ons hartstikke belangrijk, daar moeten we niet omheen draaien. We proberen het goede gevoel van afgelopen maandag vast te houden."

Waardevol

Want hoewel die driepunter in Utrecht op papier slechts een zege tegen de hekkensluiter van de KKD betrof, was die overwinning voor Roda veel waardevoller: een negatieve serie werd doorbroken, topscorer Dylan Vente vond na een wekenlange doelpuntendroogte weer tweemaal het net en Roda deed dat met een ander spelsysteem dan dat het in de afgelopen tweeënhalf jaar gespeeld heeft: een 5-1-2-2 formatie.

Gevolgen

De - voorlopige - positieve gevolgen van dat systeem zijn voor Roda dat de vleugelverdedigers hun aanvallende kwaliteiten meer kunnen ontplooien, de drie centrale verdedigers voor meer zekerheid lijken te zorgen en dat de spitsen en aanvallende middenvelders meer vrijheid voelen. Daarnaast zijn de vleugelaanvallers die de afgelopen weken niet rendeerden, op de reservebank beland.
"Deze uitvoering was, voor een eerste keer, prima", zegt De Graaf over de spelers die maandag binnen de lijnen stonden. "We hebben een goede start gemaakt gezien alle veranderingen. Maar het kan ook op vrijwel alle facetten nog wat beter. Vooral de onderlinge afstemming kunnen we verbeteren."
Dylan Vente viert een doelpunt tegen Jong FC Utrecht. © Orange Pictures

Meer houvast

Vanuit de spelersgroep is positief gereageerd op de nieuwe aanpak. "Spelers voelen iets meer vrijheid", ziet De Graaf. "En ze voelen meer houvast. We hebben maandag ook minder kansen weggegeven en kwamen nu eens zelf op voorsprong, in plaats van wéér op achterstand te komen. Dan wordt het voetballen ook gemakkelijker."

Dezelfde elf

Tegen Telstar kan Roda JC volgens De Graaf op een compact opgestelde tegenstander rekenen. "Ik verwacht dat zij ons minder ruimte gaan geven. We moeten het aan de bal dus iets anders gaan doen, daar hebben we ook onze ideeën over." Waarschijnlijk stelt de coach dezelfde elf spelers op als tegen Jong FC Utrecht. De Graaf beschikt over een fitte selectie, want de maandag nog afwezige Lennard Hartjes is hersteld van zijn blessure.

Live

De wedstrijd Roda JC Kerkrade - SC Telstar begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is, net als VVV-Venlo - FC Den Bosch en NAC Breda - MVV Maastricht, live te volgen via L1 Radio.