Smits leidt Nederland naar overwinning tegen Kroatië

Kay Smits © Orange Pictures
De Nederlandse handballers hebben het EK-kwalificatie tegen Kroatië gewonnen. In Eindhoven rekende Nederland in het derde kwalificatieduel af met de Kroaten: 32-27.
Eerder werd er in deze kwalificatiereeks al gewonnen van België en verloren van Griekenland.

In topvorm verkerende Kay Smits

De uit Geleen afkomstige Kay Smits was met acht doelpunten topscoorder aan Nederlandse zijde. De rechteropbouwer van SC Magdeburg was, ondanks het stevig verdedigen van de Kroaten, niet af te stoppen.

Tien Limburgse treffers eerste helft

De Nederlandse ploeg begon sterk aan het duel door onder andere het openingsdoelpunt van Luc Steins. Onder aanvoering van Steins en Smits, samen waren zij goed voor tien treffers in de eerste helft, bouwde Nederland in de eerste helft een kleine voorsprong van twee doelpunten op.

Stavast geeft Smits rust

Vlak voor rust pakte Ivar Stavast ook nog een doelpunt mee. De uit Sittard afkomstige rechteropbouwer deed waarvoor hij bij de ploeg is: andere spelers even rust gunnen en dan verrassend toeslaan met zijn onderhands geplaatst schot. De ruststand tegen de nummer negen van de wereld was 15-13.
Als een bliksemschicht kwam de Nederlandse ploeg uit de kleedkamer. Binnen vier minuten scoorde Nederland vijf keer (20-14). Smits en Steins lieten zien waarom zij ondertussen tot de beste handballers ter wereld behoren. Onder hun aanvalsdrang liep het verschil halverwege de tweede helft op tot zeven treffers.

Stavast trekt de zege over de streep

Nederland begon echter overmoedig te worden en miste een aantal keer in de afronding. De Kroaten wisten langzaam in te lopen. De Nederlandse ploeg bleef de wedstrijd echter controleren, mede door een paar uitstekende reddingen van voormalig Bevo-doelman Bart Ravensbergen. Het was echter Ivar Stavast die de winst met vier achtereenvolgende doelpunten voor Oranje over de streep trok. Luc Steins scoorde in totaal zes doelpunten.

Geen speeltijd voor Geenen

Bij de Nederlandse ploeg maakte Kaj Geenen uit Heythuysen zijn debuut in de wedstrijdselectie van Nederland. De 19-jarige linkerhoekspeler kreeg in het duel tegen de Kroaten echter geen speeltijd.
Bondscoach Staffan Olsson had maar liefst zes Limburgers in zijn wedstrijdselectie opgenomen: naast de eerder genoemde Luc Steins, Kay Smits, Ivar Stavast en Kaj Geenen, ook nog Evert Kooijman en Jorn Smits.
Zondag speelt de Nederlandse ploeg wederom tegen Kroatië, dan betreft het de uitwedstrijd.