Stavast: 'Onze kwalificatiepoule is niet echt gemakkelijk'

Ivar Stavast tijdens het duel met Servië © Orange Pictures
Handbalinternational Ivar Stavast vindt de EK-kwalificatiepoule waarin de Nederlandse ploeg met Kroatië, Griekenland en België zit niet echt gemakkelijk.
Nederland speelt woensdagavond in Eindhoven thuis tegen Kroatië. In het weekend staat de uitwedstrijd op het programma.

Vaste waarde sinds twee jaar

De uit Sittard afkomstige Stavast is sinds twee jaar een vaste waarde in het Nederlands handbalteam. Toch vindt hij het nog steeds bijzonder als hij weer bij Oranje meespeelt: "Ik merk dat ik steeds meer aansluiting krijg bij het team en dat ik steeds beter mee kan met het niveau." In tegenstelling tot veel ander Nederlandse internationals speelt Stavast niet op het allerhoogste clubniveau. De opbouwspeler speelt in Duitsland bij 2. Bundesligaclub HC Elbflorenz uit Dresden.

Al twee eindtoernooien gespeeld

Stavast is er de persoon niet naar om ver vooruit te kijken welke doelen hij in zijn handballoopbaan nog wil bereiken. "Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik al twee eindtoernooien heb gespeeld. Ik debuteerde op het EK en ik heb onlangs nog een wereldkampioenschap gespeeld. Als kleine jongen droom je daarvan en ik heb dat al bereikt."

Elke wedstrijd speeltijd

Stavast krijgt onder de huidige bondscoach Staffan Olsson elke wedstrijd speeltijd. "Hij gooit mij elke wedstrijd er wel een paar minuten in. Dat kan zijn om iemand rust te geven of als iemand een tijdstraf heeft opgelopen. Ik weet dat dit mijn rol is en ik probeer mij daar dan zo goed mogelijk op voor te bereiden. Als ik dan ook nog een bal erin kan gooien dan is dat mooi meegenomen."

Lastige poule

In eerste instantie was de Nederlandse ploeg niet ontevreden over de kwalificatiepoule waarin ze geplaatst waren. Nederland is ingedeeld bij Kroatië, Griekenland en België. De eerste twee kwalificatiewedstrijden leverden alleen winst op tegen België. Tegen Griekenland werd er onverwacht verloren. "Op papier zag de poule er voor ons gemakkelijk uit, maar dat is echter niet het geval. België heeft ook op het WK gespeeld en de Griekse ploeg heeft echt geen misselijke spelers. Kroatië is echt een topland. Het verlies tegen Griekenland deed pijn. Dat betekent dat we tegen Kroatië punten moeten gaan pakken", is Stavast stelling.

EK 2024

De twee best geklasseerde ploegen van de poule kwalificeren zich voor het EK in 2024. De Europese titelstrijd wordt in Duitsland gespeeld.