Glorieuze start F1-seizoen voor oppermachtige Max Verstappen

Max Verstappen in Bahrein. © Red Bull Content Pool
Voor het eerst in zijn carrière is Max Verstappen een Formule 1-seizoen met een overwinning begonnen. De regerend wereldkampioen en het Red Bull-team lieten in Bahrein geen spaan heel van de concurrentie.
Verstappen reed met ogenschijnlijk groot gemak naar de winst, ruim voor teamgenoot Sergio Perez en de verrassende derde podiumklant, Fernando Alonso (Aston Martin). Op dat podium schitterden de teams van Ferrari en Mercedes door afwezigheid.

Voorsprong

Regerend wereldkampioen Verstappen was de race op pole gestart. Die start verliep goed, want hij gaf zijn achtervolgers Charles Leclerc (Ferrari) en Perez (Red Bull) geen kans om langszij te komen. Verstappen bouwde al snel een voorsprong van zo'n tien seconden op die ook na de eerste reeks pitstops gehandhaafd bleef. De enige tegenslag was minimale problematiek bij het terugschakelen, maar dat was voor Verstappen te overzien.
Max Verstappen hoefde zich geen moment te bekommeren om de Ferrari's. © Red Bull Content Pool

Nooit meer gezien

Halverwege de race was er geen vuiltje aan de lucht voor de dominante Red Bull-kopman, die teamgenoot Perez ten koste van Leclerc zag opschuiven naar P3. Ook de Mexicaan zag de Ferrari's daarna nooit meer terug; enerzijds doordat Red Bull véél sneller bleek, en anderzijds doordat Leclerc vijftien rondes voor het eind met technische problemen uitviel. Daardoor ontvouwde zich een Spaans duel voor de derde podiumplek, tussen Sainz (Ferrari) en Alonso (Aston Martin).

Dominantie

De ervaren - en tevens voormalig wereldkampioen - Alonso kwam daarbij als sterkste bovendrijven. Hij ontpopte zich als positieve verrassing in de openingsrace, waarin hij ook al overtuigend met Russell en Hamilton had afgerekend. Het gebeurde ver achter het dominante Red Bull-duo: Verstappen kwam ruim tien seconden vóór Perez en meer dan een halve minuut vóór Alonso over de streep.

Primeur

Verstappen is logischerwijs de eerste WK-leider van 2023. Het lukte hem niet eerder de seizoenopener op zijn naam te schrijven. Daarnaast is het pas zijn eerste overwinning in Bahrein in zijn F1-carrière. In vijf van de voorgaande negen optredens in de Golfstaat viel hij uit.

Saudi-Arabië

De volgende race is op 19 maart. Dan staat de Grand Prix van Saudi-Arabië op de rol.