Van Team Watersley naar ploeg Tadej Pogacar: het kan gewoon

Afbeelding ter illustratie © L1 (Maurice Jessen)
Tijdens de teamvoorstelling van de wielerploegen van Watersley werd nog een benadrukt dat het voor de talenten mogelijk is om grote stappen te maken.
Maar liefst vier wielerteams werden boven op de berg van Watersley Sports & Talentpark aan pers en publiek voorgesteld: dames U19, dames U23, heren U19 en de mountainbikers.

Opstap naar een grote ploeg

Alle ploegen rijden dit seizoen een internationaal wielerprogramma waarin ze zich in de kijker kunnen rijden bij gerenommeerde wielerploegen zoals Team Jumbo-Visma, Team DSM en Parkhotel Valkenburg. Dat overstappen binnen korte tijd, via Team Watersley, tot de mogelijkheden behoort hebben Wouter Touissant en Sophie Zwaan afgelopen seizoen bewezen. Toussaint tekende op het einde van het seizoen een contract voor de continentale wielerploeg TDT-Unibet Cycling Team. De uit Kerkrade afkomstige Toussaint had tussen de buitenlandse trainingsstages met zijn nieuwe ploeg nog even tijd gevonden om zijn voormalige ploeggenoten tijdens de presentatie aan te moedigen. "Mijn debuut maak ik op 12 maart tijdens de Ronde van Drenthe", verklapte Toussaint die zich verheugd op zijn vuurdoop tussen de grote jongens.

Sophia Zwaan

Bij de wielrensters geldt Sophia Zwaan als inspiratiebron. De 19-jarige renster maakte deze winter de overstap van Team Watersley naar het grote Team UAE, en wordt daarmee indirect ploeggenoot van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. "Ik heb een contract bij het UAE Development Team maar kan ook wedstrijden met het UAE World Tourteam meerijden. Voor mij is dat heel belangrijk, want op mijn jonge leeftijd heb ik nog heel veel te leren, onder andere van de ervaren rensters van de Word Tourploeg", licht de uit Bodegraven afkomstige Zwaan haar keuze voor deze ploeg toe. "Ik heb bij Team Watersley vooral geleerd hoe het is om als team te koersen en om samen te trainen en te wonen."

Blijf hier wonen

Ondanks dat haar nieuwe ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten komt blijft Zwaan in Limburg wonen: "Ik blijf op Watersley wonen. Ik vind het er zo leuk dat ik er blijf wonen. Ik kan van hieruit samen met anderen trainen en je bent de hele dag samen met andere sporters. Daardoor blijf je gemotiveerd."

Het begint hier

Joop Petit, eigenaar van Watersley Sports & Talentpark, is trots dat zijn op het park woonachtige sporters deze grote stappen kunnen maken. "Als ze straks bezig zijn aan een succesvolle sportcarrière dan weten ze allemaal waar het begonnen is: hier op Watersley." Petit wil vooral investeren in de toekomst van de sporters die op zijn park verblijven.

Het Limburgse Papendal

"Mensen spreken wel eens van het Limburgse Papendal. Op het nationale sportcentrum liggen de atletiekbanen en sporthallen op het park. Dat is hier niet nodig, want hier liggen alle trainingsaccommodaties binnen korte afstand. Alle infrastructuur is aanwezig en daar kunnen de sporters gebruik van maken"; legt Petit zijn visie uit. Het nieuwste plan is dat er een polikliniek van Zuyderland op het park komt te liggen. Sporters met een blessure kunnen zich daar tijdens een verblijf op het park door medisch specialisten laten behandelen.