Penaltythriller brengt Mark van Bommel naar bekerfinale

Mark van Bommel coach van FC Antwerp © Orange Pictures
In een echt bekerspektakel is Mark van Bommel er met Antwerp FC in geslaagd zich te plaatsen voor de Belgische bekerfinale. De tweede wedstrijd tegen Union Sint-Gilles werd pas na strafschoppen beslist.
De coach uit Meerssen, die als speler driemaal een nationaal bekertoernooi wist te winnen, kan nu zijn eerste grote prijs pakken als clubtrainer.

Vuur en vlam

De ploeg van Mark van Bommel moest een 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd goedmaken. En die opdracht was halverwege de reguliere speeltijd al volbracht. Dankzij een parel van Oranje-international Vincent Janssen. Zijn vrije trap krulde in de bovenhoek en zette het Bosuilstadion nog meer in vuur en vlam.

Slijtageslag

Een energiek duel was het toen al, tussen de nummers drie en twee van de Belgische competitie. Waarbij het jonge elftal van Antwerp FC de bovenliggende partij was, zonder veel kansen te creëren maar ook nauwelijks iets weg te geven. Zo ontstond er een heroïsch bekerduel en werd het naarmate de avond vorderde een slijtageslag waarin diverse spelers te maken kregen met krampverschijnselen.

Strafschoppen

Tweemaal vijftien minuten verlenging waren niet voldoende om te beslissing voor elkaar te krijgen. Dat gebeurde uiteindelijk vanaf elf meter. Voor de fanatieke aanhang van de thuisploeg zorgden de spelers voor een spectulair toetje in de vorm van een zenuwslopende strafschoppenreeks. Antwerp-doelman Jean Butez stopte twee strafschoppen. De laatste Antwerpse penalty, van Avila Gaston Luciano, was raak en bleek de sleutel naar de finale.

Finale

Antwerp FC won drie keer eerder de Beker van België. De laatste keer gebeurde dat in 2020. Op 30 april een nieuwe kans om clubgeschiedenis te schrijven, dit keer tegen KV Mechelen. In het Koning Boudewijn Stadion in Brussel mag Mark van Bommel dan zijn eerste hoofdprijs als coach proberen binnen te halen.