MVV en VVV willen volgende stap zetten in noord-zuidclash

MVV-doelman Romain Matthys (links) en Ennio van der Gouw van VVV © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
Met een overwinning in de clash tussen Zuid- en Noord-Limburg willen zowel MVV als VVV de volgende stap zetten op weg naar de play-offs.
MVV wil de sterke thuisreeks een vervolg geven, terwijl VVV in de uitwedstrijden dit seizoen moeilijk te kloppen is.

Thuis en uit

MVV is dit seizoen bijna onklopbaar in eigen huis. Alleen Heracles Almelo won tot nu toe in Maastricht. Afgelopen maandag bewees de ploeg van Maurice Verberne nog maar eens dat De Geusselt een echte vesting is. Na een remontada werd koploper PEC met een 3-2 nederlaag terug naar Zwolle gestuurd. MVV behaalde 30 van de 41 punten in eigen huis en is, op Heracles Almelo na, de best presterende ploeg in de Keuken Kampioen Divisie in eigen stadion.
VVV blinkt dan weer uit in uitwedstrijden. Meer dan de helft (25 van de 42) van de punten werden buiten De Koel behaald. Alleen PEC doet het beter in uitwedstrijden. Je mag er dus vanuit gaan dat beide ploegen vrijdagavond helemaal in hun sas zijn.

Play-offs

MVV won dus afgelopen maandag van PEC en kreeg daardoor wat lucht als het gaat om het behalen van een plek in de play-offs. De derde periode van MVV is zo matig dat de Sterrendragers moeten opletten om niet de nacompetitie te missen. VVV liet het vorige week in de eigen Koel na om een derde zege op rij te boeken. TOP Oss scoorde uit een van de spaarzame kansen en bezorgde de Venlonaren een ijskoude douche.
De afgelopen jaren waren ongeveer 58 tot 60 punten voldoende voor een plekje in de play-offs. Dat betekent dat zowel MVV als VVV nog ongeveer zes zeges nodig hebben. Beide ploegen zullen een van die zes graag vrijdagavond al willen bijschrijven.
MVV-trainer Maurice Verberne (links) en VVV-trainer Rick Kruys © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1

Omhaal

Bij MVV denken ze niet met heel veel plezier terug aan de editie van vorig seizoen. Na een ruststand van 0-4 verloor MVV met 0-5 van VVV. Rayan El Azrak, inmiddels spelend in het rood en wit, scoorde drie keer. Maar de mooiste treffer van de avond werd gemaakt door Maastrichtenaar Sven Braken. Met een prachtige omhaal deed hij zijn oude club pijn. Van de laatste vijf onderlinge wedstrijden in de provinciehoofstad won VVV er vier. De laatste Maastrichtse zege was in 2009. Gunter Thiebaut maakte de twee treffers destijds.

Klaasen en Venema

Eerder dit seizoen won VVV in De Koel van MVV met 2-1. De ploeg van Rick Kruys maakte in die wedstrijd goed gebruik van de ruimte achter de verdediging van de Maastrichtenaren. Robert Klaasen en Nick Venema waren de Venlose doelpuntenmakers. VVV heeft een overwinning tegen een Limburgse ploeg dus al binnen.
Voor een zege tegen een Limburgse ploeg moet MVV wat langer terug in de tijd. De laatste keer was op 1 september 2019 tegen Roda JC (1-0). In de tien Limburgse onderonsjes die volgden, won MVV geen enkele keer.

Braken

Bij VVV was er deze week goed nieuws te melden over Sven Braken. Waar de aanvoerder de wedstrijd tegen TOP Oss nog miste, is hij fit voor het duel in zijn thuisstad. Met de beschikbaarheid van Braken komt Kruys ook voor een keuze te staan: met Braken voetballen, met Venema spelen óf met ze allebei in de spits beginnen. Beide spelers hebben hun waarde bewezen. Venema scoorde al negen keer dit seizoen en ook Braken staat op dat aantal treffers. Mitchell van Rooijen ontbreekt bij de geel-zwarten vanwege een schorsing.

Van Bommel

Ook bij MVV keerde een speler terug op het veld: Ruben van Bommel. De linksbuiten is hersteld van zijn enkelblessure en het moet wel heel gek lopen als hij vrijdag niet aan de aftrap staat. Daar tegenover staat het ontbreken van Nicky Souren, die maandag uitviel tegen PEC. De knieblessure van de middenvelder valt mee, maar de derby komt voor hem te vroeg. Marko Kleinen wordt zijn vervanger. Daarnaast heeft Verberne nog een aantal twijfelgevallen. Rico Zeegers is ziek en Nabil El Basri kampt met een lichte hersenschudding.

Doelpuntenfestijn?

Beide ploegen hebben sterke voorhoedes. Met onder meer Koen Kostons, Ruben van Bommel, Sven Braken en Nick Venema binnen de lijnen zou het zomaar een doelpuntenfestijn kunnen worden. Die vier spelers hebben samen al 35 goals gescoord. Daarnaast laten beide ploegen in de verdediging nog weleens een steekje vallen. Twee zaken worden dus cruciaal vrijdagavond: wie heeft het vizier voorin op scherp staan en wie staat verdedigend het best?

Live

De wedstrijd tussen MVV Maastricht en VVV-Venlo is vrijdagavond vanaf 20:00 uur live te volgen op L1 Radio en in een liveblog op 1Limburg.