Hoe Roda de vrije val stopt: 'Zet spelers op beste positie'

Teleurstelling bij Roda JC na de nederlaag tegen Almere City © PubliciteitVisie
Met een twaalfde plaats op de ranglijst, drie nederlagen op rij en 293 minuten zonder doelpunt zit Roda JC in een zeer lastige fase van het seizoen.
In het L1-programma Tafel Voetbal analyseerden tafelgasten Rick Plum (oud-speler en oud-trainer van de Kerkradenaren), journalist Ivar Hoekstra en voetbalromanticus Roberto Pennino het spel van Roda JC en de situatie van de ploeg van Edwin de Graaf.

Gebrek aan zelfvertrouwen

"Roda JC zit niet in een goede flow", zegt Plum verbloemend. Ook Pennino ziet dat: "Roda JC is een team dat worstelt." En dat worstelen heeft volgens Hoekstra een oorzaak: "Je ziet een totaal gebrek aan zelfvertrouwen. Ze komen elke keer op achterstand en dat zie je nu ook weer als ze op achterstand komen."

Terug naar de basis

Volgens Plum moet Roda JC terug naar de vaste basis. "Ik zou zeggen zet nou gewoon spelers op hun favoriete positie en een positie waar ze sterk zijn en zet er wat meer ervaring in dan nu. Je zou misschien toch met Niek Vossebelt moeten beginnen en hem 70 minuten alles laten geven en dan een frisse jongen erin brengen."

Kans in play-offs

De analisten denken dat Roda JC nog volop kans heeft op de play-offs. "Op basis van spel ben ik niet optimistisch", zegt Pennino. "Maar ik heb het gevoel dat Roda JC uit deze dip kan komen, net als de andere ploegen en waarom zouden ze dan de play-offs niet kunnen halen?"