Cavendish via Buchten op recordjacht in Tour

Mark Cavendish © Orange Pictures
Mark Cavendish rijdt de ZLM Tour als voorbereiding op de Tour de France.
De derde etappe van de Nederlandse rittenkoers eindigt op vrijdag 9 juni in Buchten.

Record verbreken

De 37-jarige Brit wil in de Tour de France het record aantal etappezeges, wat hij nu nog deelt met Eddy Merckx, alleen in handen krijgen. Beiden hebben nu 34 ritzeges in de Ronde van Frankrijk op hun naam staan.

Al eerder ritwinst in ZLM Tour

Cavendish nam vier keer eerder deel aan de ZLM Tour. In 2007 en 2008 wist hij een rit te winnen. Deze ritoverwinningen hadden een Limburgs tintje. Beide keren was de start van de ritten in Sittard-Geleen. Even leek het er op dat de Brit deze winter zonder nieuwe ploeg kwam te zitten. Halverwege januari kon Cavendish uiteindelijk een contract tekenen bij de World Tourformatie Astana. Daardoor kan Cavendish deelnemen aan de Tour de France en mogelijk het record van Merckx verbreken.

Grote Prijs Tom Dumoulin

Een dag na de aankomst van de ZLM Tour, op 10 juni, is Buchten ook aankomstplaats van de Grote Prijs Tom Dumoulin. De wedstrijd voor junioren bestaat uit twee onderdelen die Dumoulin tijdens zijn loopbaan veel succes hebben gebracht. Een zware klimmerskoers van 85 kilometer op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard en een ploegentijdrit met een lengte van bijna 20 kilometer in Buchten. De deelnemende teams, die beide onderdelen moeten rijden, bestaan uit zes renners afkomstig uit Nederland, België en Duitsland.