Max Verstappen kruipt achter het stuur voor eerste testdag

Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen bereidt zich vanaf donderdag in Bahrein voor op het nieuwe Formule 1-seizoen. Op het circuit van Sakhir breken nu drie testdagen aan.
Tweevoudig en tevens regerend wereldkampioen Verstappen mag anderhalve dag achter het stuur van zijn Red Bull-bolide plaatsnemen.

Sessies

De drie testdagen - donderdag, vrijdag en zaterdag - duren van 8:00 uur tot 17:30 uur Nederlandse tijd. Ze worden telkens verdeeld in een ochtendsessie en een middagsessie. Ieder team mag in die sessies één auto inzetten.

Hele donderdag

Verstappen rijdt donderdag de beide sessies, op vrijdag neemt hij de middagsessie voor zijn rekening. Teamgenoot Sergio Pérez kruipt logischerwijs vrijdagochtend en de hele zaterdag achter het stuur van de RB19.

Verbod

Het zijn voor de Formule 1-coureurs de enige momenten waarop zijn aan de gloednieuwe wagens kunnen wennen. Op een korte filmdag - een zogeheten shakedown - na is testen buiten de testdagen verboden. Daarmee moet voorkomen worden dat de teams met grotere budgetten nog vóór de seizoenstart een voorsprong opbouwen ten opzichte van de minder kapitaalkrachtige teams.

Bahrein

De testdagen vinden op hetzelfde circuit plaats als waar een week later de eerste grand prix van 2023 op de rol staat: het Bahrain International Circuit in Sakhir. Het is het eerste van 23 raceweekenden dit seizoen. De vrije trainingen worden op vrijdag 3 maart verreden, op zaterdag 4 maart rijden de coureurs de kwalificatie, gevolgd door de race op zondag 5 maart. Die wedstrijd begint dan om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Pitlane

L1's autosportprogramma Pitlane blikt aanstaande donderdag vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen. Huisanalist Xavier Maassen laat dan zijn licht op de Formule 1-jaargang 2023 schijnen.