Voetbalsters winnen in tweede oefenduel wel van Oostenrijk

Lieke Martens tijdens een training in aanloop naar twee oefeninterlands ter voorbereiding op het WK. © ANP
De Nederlandse voetbalsters hebben op Malta het tweede oefenduel met Oostenrijk wel gewonnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker deed dat bovendien met overtuigende cijfers: 4-0.
Lieke Martens en Dominique Janssen kregen een basisplaats van Andries Jonker. Lynn Wilms en Romee Leuchter begonnen op de bank.

Hersteld

De 'Leeuwinnen' herstelden zich daarmee van het eerste duel vier dagen eerder, toen ze in de slotfase een voorsprong uit handen gaven en met 2-1 verloren. Lineth Beerensteyn, de enige nieuwkomer in de basis ten opzichte van vrijdag, speelde de hoofdrol met twee doelpunten en een assist. De aanvaller van Juventus kreeg van Jonker de kans op de positie van de zwaar geblesseerde Vivianne Miedema.

4-0

Beerensteyn opende al in de 13e minuut de score, na geklungel achterin bij Oostenrijk. Martens verdubbelde de voorsprong kort voor rust uit een vrije trap. In de 73e minuut tikte Beerensteyn in de rebound de 3-0 binnen, nadat Stefanie van der Gragt de paal had geraakt. Even later stelde ze Esmee Brugts, misschien wel de nieuwe linksback van Oranje, in staat de vierde treffer binnen te schieten.

Bouwen aan ploeg

Jonker gebruikte het tiendaagse trainingskamp op Malta om te bouwen aan een ploeg die komende zomer ver moet zien te komen op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De tijd van uitproberen en jonge spelers kansen geven is voorbij, zo maakte de bondscoach vorige week al duidelijk. Dat bleek ook wel uit zijn opstellingen. Jonker voerde dinsdag slechts één wijziging door in zijn ploeg ten opzichte van het eerste oefenduel. Fenna Kalma, vrijdag de spits van Oranje, zat nu op de tribune en Beerensteyn stond in de punt van de aanval.

Dominant

De 'Leeuwinnen' speelden in het Nationale Stadion van Malta heel wat overtuigender dan vrijdag, toen ze in het laatste half uur na enkele wissels de wedstrijd volledig uit handen gaven. Nu was de ploeg van Jonker vrijwel 90 minuten lang dominant.
De luidruchtige bemanning van het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën, dat op Malta is aangemeerd, zag vanaf de tribune de voetbalsters heel wat kansen creëren en achterin weinig weggeven. Jonker bracht nu na een uur alleen recordinternational Sherida Spitse voor Damaris Egurrola in het veld en bewaarde zijn andere wissels voor de slotfase, toen het al 4-0 stond.

Oefeninterlands

De voetbalsters vervolgen hun voorbereiding op het WK in april. Ze spelen dan in eigen land de laatste twee oefeninterlands voordat Jonker zijn WK-selectie moet formeren.