Martens scoort, maar Leeuwinnen verliezen van Oostenrijk

Lieke Martens © Orange Pictures
De Oranje Leeuwinnen zijn de aanloop naar het WK voetbal begonnen met een nederlaag.
De Nederlandse voetbalsters hebben de eerste van twee oefeninterlands tegen Oostenrijk verloren. Lieke Martens en Dominique Janssen startten in de basis, Lynn Wilms viel later in.
De Leeuwinnen stonden op Malta lang op voorsprong dankzij een doelpunt van Martens, maar gaven de wedstrijd in de slotfase volledig uit handen. Door treffers van Eileen Campbell en Sarah Zadrazil begon de ploeg van bondscoach Andries Jonker het WK-jaar met een nederlaag: 1-2.

Noodweer

Oranje oefent dinsdag opnieuw tegen Oostenrijk. Het eerste duel zou vrijdagavond worden gespeeld in het Tony Bezzina-stadion in Paola, maar daar was het veld vanwege noodweer onbespeelbaar geworden. De voetbalsters gingen daarom per boot naar het eiland Gozo, dat tot Malta behoort, om daar te spelen. Onderweg pikte de ferry ook de Oostenrijkse selectie en de Italiaanse arbitrage op.
Jonker greep terug op het vertrouwde 4-3-3-systeem, nadat hij in de vorige drie oefeninterlands had geëxperimenteerd met een 5-3-2-formatie. De bondscoach benadrukte in de aanloop naar het duel dat de tijd van uitproberen en kansen geven aan speelsters voorbij is. Jonker wil nu gaan toewerken naar een ploeg die komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland goed kan presteren op het WK.