Plek in linkerrijtje de inzet bij duel tussen RKC en Fortuna

Feestende Fortunezen tijdens het met 2-0 gewonnen thuisduel tegen SC Heerenveen. © Niels van Renen
Met RKC Waalwijk en Fortuna Sittard stuiten vrijdagavond 20:00 uur twee Eredivisie-ploegen op elkaar die opvallend veel gelijkenissen vertonen.
Dat valt al af te lezen aan de ranglijst: beide teams hebben na 21 duels evenveel punten, namelijk 26. Daarmee staan ze gebroederlijk negende en tiende, en is de winnaar van vrijdagavond dus verzekerd van een plekje in het linkerrijtje van de Eredivisie.

Ver

Dat deze twee ploegen om die plekken spelen, is geen vanzelfsprekendheid. RKC werkt met één van de kleinste budgetten van de Eredivisie en hoewel Fortuna over iets meer middelen beschikt, komt ook die ploeg van ver. In januari bivakkeerde Fortuna nog gevaarlijk dicht in de buurt van de degradatiestreep, een deel van de ranglijst waar RKC maanden geleden al afstand van nam.

Spotlight

En daarmee behoren RKC en Fortuna tot de positieve verrassingen van dit Eredivisie-seizoen. Voor de buitenwereld geldt dat zowel de geel-blauwen uit Waalwijk als de geel-groenen uit Sittard zelden in de spotlight staan, maar daar komt steeds vaker verandering in. En steeds vaker zijn de verrassende sportieve prestaties de aanleiding, aangezien de play-offs om Europees voetbal langzaam maar zeker lonken.

Seuntjens

RKC en Fortuna beschikken ook allebei over een kenmerkende spits. Bij RKC is dat de immer spraakmakende Michiel Kramer, bij Fortuna de vedette Burak Yilmaz. En één gezichtsbepalende speler verruilde deze winter de ene club voor de andere: Mats Seuntjens. Hij was in Sittard een bepalende speler, al kwam daar in het laatste halfjaar van de samenwerking vrijwel niets meer van terecht.

Weinig tegengoals

Fortuna lijkt daar niet slechter van te zijn geworden. In de eerste weken van 2023 ging het nog behoorlijk moeizaam, maar de sterke resultaten volgden. In de afgelopen vier competitiewedstrijden bleef Fortuna ongeslagen en werden er liefst tien punten bijgeschreven. In die wedstrijden hield het team van coach Julio Velàzquez ook nog eens driemaal het doel schoon. RKC hield ook in drie van de laatste vier wedstrijden 'de nul' en ging in die serie alleen met 3-1 onderuit op bezoek bij Ajax. Geen schande natuurlijk, en dus kun je stellen dat twee ploegen in vorm nu op elkaar stuiten.

Live

De wedstrijd RKC Waalwijk - Fortuna Sittard begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.