Oranjeleeuwinnen begonnen aan WK-voorbereiding

Lieke Martens © Orange Pictures
Met een trainingskamp op Malta zijn de Oranjeleeuwinnen begonnen aan de voorbereiding op het wereldkampioenschap.
Hoewel het WK in Australië en Nieuw-Zeeland pas 20 juli begint is de voorbereidingstijd niet bijzonder lang.

5-3-2

Daarom was bondscoach Andries Jonker afgelopen september ook opgelucht toen Nederland in de laatste minuut van het duel tegen IJsland rechtstreekse plaatsing wist af te dwingen. Het gaf de bondscoach en zijn staf meer tijd in de voorbereiding op het wereldkampioenschap. En die voorbereiding hebben de Nederlandse vrouwen ook wel nodig. Oranje wint minder eenvoudig wedstrijden dan pak 'm beet drie jaar geleden en afgelopen zomer bereikte Nederland wel de kwartfinales op het EK, maar was er veel kritiek op het spel. Mark Parsons werd als bondscoach ontslagen en opgevolgd door Jonker.

Oefeninterlands

Afgelopen oktober en november speelde Oranje al drie oefeninterland en oefende de ploeg met het 5-3-2 systeem van Jonker. Dat ging met wisselende resultaten. Tegen Noorwegen, een gelijkwaardig land met Oranje, werd er verloren, van Costa Rica en Denemarken werd er wel gewonnen.

Kruisbandblessure

Met het aanbreken van een nieuwe kalenderjaar begint de weg naar het wereldkampioenschap nu echt. Op weg naar dat WK kreeg Oranje vlak voor de kerstdagen te maken met een fikse tegenvaller. Doelpuntenmachine Vivianne Miedema scheurde haar kruisband. Voor zo'n revalidatie staat doorgaans een hersteltijd van negen maanden. Ook Miedema zelf rekent niet op haar aanwezigheid bij het wereldkampioenschap.

Vervangster

En dus moet Jonker op zoek naar een vervangster voor de topscoorder allertijden van de Oranjevrouwen. Een van de gegadigden daarvoor is Romée Leuchter uit Schinveld. De Limburgse scoorde dit seizoen al twaalf keer voor Ajax en mocht afgelopen zomer al haar minuten maken als invalster tijdens het EK. In de groepswedstrijd tegen Zwitserland bewees ze direct haar waarde met twee doelpunten in de slotfase. Nadeel voor Leuchter is dat ze bij Oranje tot nu toe vooral haar kans moest pakken als invalster. Daarnaast heeft Leuchter genoeg concurrentie in de spitspositie. Lineth Beerensteyn, die al vaker als tweede spits is gebruikt bij Oranje, Renate Jansen en Fenna Kalma kunnen de rol van meest aanvallende speelster vervullen.
Romée Leuchter (rechts) © Orange Pictures

Drie Limburgse vrouwen

Naast Leuchter zijn er nog drie Limburgse vrouwen die al geruime tijd bij de selecties zitten en grote kans maken om komende zomer deel uit te maken van de WK-selectie: Lieke Martens uit Nieuw-Bergen, Dominique Janssen uit Horst en Lynn Wilms uit Tegelen. Martens, Janssen en Wilms hebben al ruime ervaring op eindtoernooien en kunnen ook vaak op een basisplaats rekenen. Daarnaast is er nog een Limburgse link. Alieke Tuin, speelster van Fortuna Sittard, werd afgelopen november voor het eerst opgeroepen voor de Oranjeleeuwinnen en zit ook deze periode bij de selectie.

Voorbereiding

De voorbereiding op het WK begint dus op Malta waar Oranje, de nummer acht op de wereldranglijst, de komende week ook twee oefenwedstrijden tegen Oostenrijk (19e op de wereldranglijst) speelt. Die wedstrijden vinden komende vrijdag en volgende week dinsdag plaats. Daarna is er nog een interlandperiode van 3 tot en met 11 april, waarin Oranje naar alle waarschijnlijkheid ook weer oefeninterlands gaat spelen. Begin juni staat dan de Champions Leaguefinale in Eindhoven op het programma, waarna de laatste voorbereidingsperiode op het WK begint.

Derde tegenstander

Op dat WK speelt Oranje in de groepsfase tegen de Verenigde Staten, waar het in 2019 de WK-finale van verloor, Vietnam en het land dat de komende week de play-offs wint. Dat wordt Portugal, Kameroen of Thailand. Portugal is favoriet voor de laatste plek in de poule van Oranje. Dan zou Nederland zeker niet de makkelijkste poule krijgen. "Eigenlijk ben ik niet tevreden met deze loting", zei Jonker dan ook destijds tegenover de NOS.