MVV krijgt van Heracles lesje in effectiviteit: 'Onnodig'

Koen Kostons baalt © PubliciteitVisie
311 dagen duurde de ongeslagen reeks van MVV in de Geusselt, maar Heracles wist maandagavond het slot van de onneembare vesting te kraken. De promotie-kandidaat gaf MVV een dodelijk lesje in effectiviteit.
"Een onnodige nederlaag", concludeerde Koen Kostons, die vlak voor rust bij een 1-0 achterstand twee grote kansen miste op de gelijkmaker.

Jong en onervaren

Trainer Maurice Verberne draaide er niet om heen na afloop. "Ik voel me best wel klote. Dit is niet nodig geweest." De trainer vatte de wedstrijd samen in één zin: "Dat wij de kansen weggeven die zij benutten, en zij de kansen weggeven die wij niet benutten." En dat was ook het verhaal. MVV ging twee keer verdedigend in de fout, waar Heracles twee keer optimaal van profiteerde. MVV kreeg ook meerdere grote kansen, maar wist die niet te benutten. Het is het verschil tussen een ploeg die afkoerst op rechtstreekse promotie en een jonge, onervaren ploeg waarvoor die stap op dit moment te groot is.

Goed voetbal

Het resultaat mocht er dan niet zijn, toch hoeft MVV niet terug te kijken op een slechte avond. Voetballend was de ploeg van Verberne niet slechter dan Heracles en ruim 7000 toeschouwers zaten, op een maandagavond, in De Geusselt. "Daar kunnen we trots op zijn", zegt Verberne over het hoge aantal fans. "En voetballend waren we niet de mindere. Dat was in Almelo ook al zo. Eigenlijk hebben we vijf punten te weinig tegen Heracles." Want ook in Almelo was MVV niet de mindere ten opzichte van de ploeg van John Lammers en gaf het de zege in blessuretijd weg.

Grote kansen

Ook Kostons was tevreden over het veldspel: "Wij zijn blijven voetballen en ons eigen spel blijven spelen. Maar als je niet scoort, kun je niet winnen en als de tegenstander meer scoort verlies je. Als de ballen van ons er niet ingaan, kunnen we zo goed spelen en hard rennen als we willen, het gaat om goals scoren", is de Belg ook hard voor zichzelf als hij terugdenkt aan de dubbele kans voor rust. "Mijn eerste aanname was niet goed bij die kans, anders had ik meer tijd om af te drukken. Ik zal nog wel boos worden als ik de beelden terugkijk."
Ook invaller Dailon Livramento baalde van de nederlaag:

Tegendoelpunten

MVV kwam in de laatste acht wedstrijden ergens gedurende het duel op achterstand. Van die acht wedstrijden gingen er ook vijf verloren. Verberne denkt dat de tegendoelpunten niet perse een mentale dreun zijn. "We zijn sterk en weerbaar genoeg om terug te komen, maar vandaag niet. Ik heb niet het gevoel dat het in de kopjes gaat zitten. Alleen zou het makkelijk als we een keer op voorsprong komen."

Directe promotie

De Sterrendragers hadden met een overwinning op zes punten kunnen komen van Heracles. Na de nederlaag lijkt directe promotie uit zicht. "We hadden directe promotie nooit als doelstelling", zegt Kostons. "Maar 12 punten is een groot gat. Ik ga er niet vanuit dat Heracles zoiets weggeeft ten opzichte van ons. We moeten het wedstrijd voor wedstrijd bekijken en voor de play-offs gaan."

Jong Ajax

MVV staat ondanks de mindere periode nog steeds op een play-offplek. De komende weken wachten wel zware wedstrijden met achtereenvolgens een uitduel bij Jong Ajax, een thuiswedstrijd tegen koploper PEC Zwolle, een derby tegen VVV-Venlo in de eigen Geusselt en de uitwedstrijd bij NAC Breda.