Trainingslocatie werkt als magneet voor nieuwe wielerclub

Groepsfoto van de nieuwe vereniging Zuyd Cycling Team © L1 (Maurice Jessen)
De nieuwe Limburgse wielervereniging Zuyd Cycling Team heeft, in tegenstelling tot andere verenigingen in Nederland, geen last van teruglopende ledenaantallen.
Hun trainingslocatie, het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard, zorgt er voor dat vele jonge wielrenners de club weten te vinden.

Veilig trainen

Voorzitter Albert van der Leeuw is blij dat zijn vereniging over deze veilige wieleromgeving kan beschikken. "Je kunt er op kasseien rijden, je kunt er klimwedstrijden houden, je kunt intervaltraining houden, je kunt er veldrijden. Maar het belangrijkste is dat we er met de jeugd veilig kunnen trainen omdat het een afgesloten park is", legt Van der Leeuw uit. Ook is het een groot voordeel dat de renners in de avonduren met kunstlicht kunnen trainen. "Als ik vroegen een veldrittraining in de avond gaf, was ik overal lampjes in het bos aan het ophangen. Nu draaien we aan de knop en is het hele park verlicht."

Met een gerust hart je kind laten trainen

Milan van Wersch, van het provinciale platform Limburg Cycling, is blij dat steeds meer wielerverenigingen voor de jeugd over een afgesloten trainingscomplex beschikken: "Laat als ouder maar eens je kind op de openbare weg trainen! Nu kunnen de ouders met een gerust hart naar het bikepark brengen. Dat is ontzettend belangrijk wil je de ouders en de kinderen zo ver krijgen om hun kind lid te laten worden bij een wielerclub."

Opvolger Tour de Dumoulin

Nu de voormalig wielrenner gestopt is met zijn inspirerende Tour de Dumoulin, zullen de wielerclubs zelf op zoek moeten gaan naar een vervangend evenement. "Dat hoeven de clubs niet alleen te doen, Limburg Cycling gaat ook een passende vervanging van het evenement zoeken zodat de kinderen op genoeg plekken blijven kennismaken met de wielersport", zegt Milan van Wersch reeds toe.