Özyakup schiet Fortuna naar belangrijke driepunter in Emmen

Oguzhan Özyakup vraagt aandacht voor de situatie in Turkije na zijn doelpunt © Orange Pictures
Fortuna heeft een belangrijke overwinning geboekt in de Eredivisie. Op bezoek bij FC Emmen wonnen de Sittardenaren met 1-0 door een doelpunt van Oguzhan Özyakup.
Een belangrijk doelpunt met veel emotionele waarde voor Özyakup, gezien zijn familiebanden met Turkije. Daarnaast zet Fortuna Sittard opnieuw een grote stap in de strijd om handhaving.

Blessures

Met blessures van Ivo Pinto en George Cox moest Julio Velázquez puzzelen aan zijn opstelling voor het uitduel met FC Emmen. Dogan Erdogan en Rémy Vita mochten als vervangers in de basis starten. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Met diverse Turkse spelers in de selectie werd het nieuws over de aardbeving afgelopen week intensief gevolgd in Sittard. Fortuna trad in Emmen met speciale Giro 555-shirts aan om aandacht te vragen voor de situatie in beide landen.

Grote kansen

Fortuna begon goed aan de wedstrijd in Emmen, maar zag de thuisploeg wel de eerste kans krijgen op de openingstreffer. En de mogelijkheid van Jeremy Antonisse was direct een grote kans. Hij werkte de bal via zijn knie over een leeg doel. Aan de andere kant kreeg Fortuna even later ook een grote kans. Burak Yilmaz raakte de bal totaal verkeerd op aangeven van Úmaro Embaló. Die laatste speler kreeg even later zelf een kans, maar kopte over. Aan de andere kant was Fortuna-doelman Ivor Pandur belangrijk met een redding op een kopbal van Ahmed El Messaoudi.
Kristijan Bistrovic © Niels van Renen

Weinig spektakel

Waar de kansen de eerste helft nog leuk maakten om te kijken, bracht de tweede helft weinig spektakel. Beide ploegen zochten wel naar mogelijkheden, maar grote kansen waren er amper. Namens Emmen schoot Ole Romeny naast. Aan de andere kant kreeg Fortuna in één aanval twee kansen. Emmen-keeper Mickey van der Hart bracht knap redding op inzetten van Yilmaz en Kristijan Bistrovic. De wedstrijd leek door de gemiste kansen af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Totdat Oguzhan Özyakup aan de linkerkant de bal kreeg en met een bekeken schot de 0-1 op het scorebord zette. Fortuna juichte ingetogen en Özyakup toonde een shirt met daarop 'Pray voor Turkey'.

Belangrijke overwinning

In het slotkwartier hield Fortuna redelijk eenvoudig stand en daardoor was het uitgerekend Özyakup die na een emotionele en zware week voor de overwinning zorgde. Door de zege heeft Fortuna opnieuw een belangrijke stap gezet naar handhaving in de Eredivisie. Met 26 punten en een tiende plaats heeft Fortuna nu een gat van tien punten met nummer 16 FC Emmen. Komende vrijdag speelt de ploeg van Velázquez op bezoek bij RKC Waalwijk.