Jurgen Streppel laakt beeldvorming: 'Slaat nergens op'

Jurgen Streppel in zijn tijd als trainer van Roda JC. © Orange Pictures
Met een beetje fantasie mocht het duel Helmond Sport-Roda JC (1-0) omgedoopt worden tot de 'Jurgen Streppel-derby': de wedstrijd tussen de club waar hij sinds kort technisch directeur is, tegen het team dat hij de afgelopen tweeënhalf jaar opbouwde en abrupt verliet.
Voor de in december overgestapte Streppel was het naar eigen zeggen een avond met 'gemengde gevoelens', maar ook een avond met wederzijds respect.

Terug naar Helmond

Zijn vertrek bij Roda in december deed wenkbrauwen fronsen: midden in het seizoen, op het moment dat Roda het voetballend heel moeilijk had, besloot de hoofdtrainer en tevens technisch beleidsbepaler de deur op eigen initiatief achter zich dicht te trekken. De lokroep van 'zijn' Helmond, waar Streppel twee decennia speelde en trainde en ook nog steeds woonachtig was en is, bleek niet te weerstaan, ook al bivakkeert de club in de KKD-kelder.

Goede band

"Maar als je dan weer de mensen van de club en de Phoenix-groep ziet, voelt het weer als de dag van gisteren", vertelde Streppel vrijdagavond na de wedstrijd. "Ik ben vóór de wedstrijd nog met Jordens Peters (algemeen directeur van Roda JC, red.) gaan eten. Het zijn ook wel gemengde gevoelens. Maar we hebben een goede band met elkaar", aldus Streppel, die aangeeft dat dat ook geldt voor zijn relatie met de spelers van Roda JC.

Wederzijds respect

"Als ik zie hoe de jongens me na de wedstrijd begroten, zie ik alleen maar respect. Dat heb ik ook voor deze jongens. Die heb ik allemaal gehaald, dus ik begrijp ook wel dat ze teleurgesteld zijn dat ik weg ben gegaan." Meerdere spelers gaven in de afgelopen weken inderdaad aan het vervelend te vinden dat de trainer uit het niets vertrok, al voegden de meesten daar ook aan toe dat het niets nieuws is in de voetballerij en een nieuwe trainer ook voor nieuwe energie zou kunnen zorgen.
Van links naar rechts Remond Strijbosch, de bij Roda vertrokken Jurgen Streppel, en Roel Brouwers. © Orange Pictures

'Wordt uit zijn verband gerukt'

Streppel vindt de teleurstelling dan ook logisch, maar is zelf ook teleurgesteld over de her en der ontstane beeldvorming dat hij en zijn oud-spelers elkaar niet meer kunnen luchten of zien. "Ik weet waar het vandaan komt, maar het slaat helemaal nergens op. Deze jongens heb ik nog veelvuldig contact mee, wij zijn goed samen. Ik weet in welke context het gezegd is, en dat het uit zijn verband wordt gerukt. Ik heb het gevoel totaal niet, en de jongens ook niet."

Durf en lef

Van vermeende revanchegevoelens kwam ook binnen de lijnen weinig terecht. Roda toonde zich een tandeloze tijger die buiten een sterke openingsfase weinig tot niets te vertellen had tegen de nummer achttien van de KKD. "Als je als Roda zijnde hier met durf en lef speelt, iets waar we het de afgelopen tweeënhalf jaar honderdduizend keer over hebben gehad, is Roda drie klassen beter dan Helmond. Maar je hebt ook met mentale weerbaarheid te maken", aldus Streppel.

Stoeien

Ondertussen begint voor Streppel zijn nieuwe baan al te wennen. "Er is hier zóveel werk, de dagen vliegen voorbij. Ik ben veel aan het 'stoeien' met de staf en kom ook veel buiten, het is geen kantoorbaan. Maar het grote verschil is dat je niet meer op het veld staat. Met name de omgang met spelers mis ik wel. Maar ik heb hier een mooie uitdaging, en daar heb ik zin in."