Zwaardere Amstel Gold Race voor vrouwen door nieuwe route

Marta Cavalli wint de Amstel Gold Race in 2022 © Orange Pictures
De komende Amstel Gold Race voor vrouwen gaat een stuk zwaarder worden dan voorgaande edities. Het parcours van de wedstrijd wordt met bijna 30 kilometer verlengd tot een totale lengte van 156 kilometer.
Dat werd woensdagmiddag tijdens een pers- en relatiebijeenkomst in het Shimano Experience Center in Valkenburg bekend gemaakt.

Meer hoogtemeters

Ook komen er drie beklimmingen bij waardoor er op 16 april door de wielrensters 21 hellingen op de planning staan. Het totaal aantal hoogtemeters stijgt naar 1700. De veranderingen zijn onder meer het gevolg van overleg tussen de koersorganisatie en toprenster Annemiek van Vleuten.

Logische ontwikkeling

Volgens Leontien van Moorsel, koersdirecteur van de dameseditie van de Amstel Gold Race, is de verzwaring een logische ontwikkeling in het vrouwenwielrennen: "je ziet dat tegenwoordig steeds meer grote wedstrijden boven de 140 kilometer zijn. Diverse toppers uit het peloton hebben gevraagd of we de wedstrijd niet langer konden maken."

Vier rondes op finalelus

In de beginfase maakt het vrouwenpeloton, na de start op het Vrijthof in Maastricht, een extra lus richting Sittard en Geleen. Vanaf Ubachsberg rijdt het peloton vervolgens naar Simpelveld en Wahlwiller, waar achtereenvolgens de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg worden aangedaan. De bekende finalelus van 18 kilometer met de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg wordt vanaf 2023 zo'n vier keer in plaats van drie keer verreden.
Parcours van de Amstel Gold Race vrouwen 2023 © Amstel Gold Race

Eerdere start dames

Door de verzwaring van de Ladies Editon moeten ook de mannen enkele aanpassingen voor het peloton doorvoeren zo laat Leo van Vliet, weten: "Uiteraard moeten we zorgen dat beide koersen elkaar niet tegenkomen, maar we moeten ook rekening houden met bijvoorbeeld het aantal passages in Valkenburg en de live TV uitzending. Hierdoor starten de vrouwen dit jaar voor het eerst eerder dan de mannen. Daarnaast maken de mannen ook de extra lus richting Sittard- Geleen en wordt de eerste passage van de Cauberg geschrapt." De finale van de mannenkoers blijft hetzelfde als in de voorgaande editie.
De beide versies van de Amstel Gold Race worden op zondag 16 april verreden. De Toerversie Amstel Gold Race met 15.000 deelnemers vindt plaats op zaterdag 15 april 2023.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!