Brian Megens hoopt op rit tegen Filippo Ganna op EK

Brian Megens © Orange Pictures
Baanwielrenner Brian Megens start vrijdag bij het Europees kampioenschap in de achtervolgingswedstrijd.
De Maastrichtenaar hoopt op de snelle baan in Zwitserland zijn huidig Nederlands record scherper te kunnen stellen.

Strijd op de snelste baan ter wereld

Megens heeft net samen met zijn teamgenoten van de Nederlandse ploeg de sportmaaltijd achter de kiezen en maakt zich klaar om naar de baan te vertrekken. Op maandag is hij al even in het Tissot Velodrome in Grenchen geweest. Hij kijkt er enorm naar uit zijn snelle ronden op de houten piste te kunnen gaan draaien. "Het is een van de snelste banen ter wereld. De bochten van deze baan zijn ruim en daarom ideaal voor de achtervolging. Bovendien zitten we hier in Zwitserland op ruim 500 meter hoogte. Die combinatie zorgt er voor dat er hier snelle tijden gereden kunnen worden", legt Megens uit.

Rit tegen Filippo Ganna

Het was niet voor niets dat Filippo Ganna op deze baan onlangs een nieuw werelduurrecord vestigde. De Italiaanse tijdrijder van INEOS legde een afstand af van 56,792 kilometer binnen 60 minuten af. Megens hoopt tijdens de loting voor de kwalificatieritten aan Ganna gekoppeld te worden. "Dat zou toch geweldig zijn. Wie had dat twee jaar geleden gedacht toen ik mijn project begon? Eerst strijden om de Nederlandse tijdrittitel tegen Tom Dumoulin en nu in een wedstrijd tegen de snelste man ter wereld", kijkt de Maastrichtenaar vooruit.

Wereldtop aan de start

Ganna is niet de enige concurrent voor Megens op de individuele achtervolging: "Ook Simone Consonni en Jonathan Milan staan op de startlijst, je moet nog maar even afwachten of ze ook daadwerkelijk gaan rijden. Ze hebben ook nog een druk programma met hun land op de ploegenachtervolging." In tegenstelling tot Megens komen de drie wereldtoppers bij hun World Tour-ploeg ook op de weg uit. Consonni en Milan wonnen afgelopen week beiden een rit in de Saudi Tour. Ook Ganna heeft zijn goede vorm al getoond door in dit prille wegseizoen in Argentinië tijdens de Ronde van San Juan tweede in het algemeen klassement te worden.

Voorbereiding in Portugal

Megens heeft de afgelopen weken onder de Portugese zon aan zijn vorm gewerkt. Tussendoor reed hij tijdens een wedstrijd in Portugal naar een nieuw Nederlands record. Bondscoach Nick Stöpler heeft gemerkt dat de Limburger de afgelopen tijd weer serieuze stappen heeft gemaakt: "Megens mag na zijn vijfde plek van vorig jaar proberen zijn Nederlands record van 4.14 nog scherper te stellen. Een tijd onder de 4.10 zou super mooi zijn", zegt Stöpler.

Streven

Megens heeft veel zin in het kampioenschap en is vastberaden om de bondscoach niet teleur te stellen: "Mijn streven is zeker om tijdens het EK naar een tijd van onder de 4 minuten en 10 seconden te rijden, misschien wel zelfs onder de 4.09. Of dat genoeg is voor een topklassering weet ik niet. Vorig jaar werd ik in München vijfde. Het zou mooi zijn als ik dat kan verbeteren. Dat gaat niet gemakkelijk zijn, hier rijdt echt de wereldtop."

Nieuw verzet

Om niets aan het toeval over te laten heeft de barista nieuwe snelle wielen in zijn achtervolgingsfiets gestoken. Ook heeft hij zijn mecanicien opdracht gegeven om een ander verzet op zijn fiets te monteren: "Ik ga rijden met voor een tandwiel van 65 en achter 15. Ik maak dan tijdens de vier kilometer lange rit minder omwentelingen, maar ik moet het zware verzet wel kunnen volhouden."

Eigen koffie mee naar de baan

Waar toppers als Ganna zich met niets anders dan met wielrennen bezig kunnen houden, moet Megens in Zwitserland ook zijn koffiezaken in Maastricht en Valkenburg draaiende houden. "Ik moet dadelijk nog even een aantal mailtjes beantwoorden. Mijn zaken zijn gewoon open en alles moet goed geregeld zijn. Of ik mijn eigen koffie bij mij heb? Ja, natuurlijk. Ik heb alleen niet zo'n grote thermoskan bij me. Moet ik toch nog maar gaan regelen zodat ik op de baan ook wat koffie kan uitdelen", besluit Megens lachend.
Vrijdagmiddag 10 februari rijden de individuele achtervolgers hun kwalificatie. In de avond volgen de finales.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!