Roda JC knokt zich langs MVV in energieke derby

Lennard Hartjes en Nicky Souren duelleren tijdens Roda JC - MVV © Frank Kerbusch/PubliciteitsVisie
Roda JC tegen MVV werd een heerlijk voetbalgevecht op de vroege zondagmiddag. In het Parkstad Limburg Stadion trok de thuisploeg aan het langste eind: 2-1.
Drie rake kopballen van verdedigers bepaalden uiteindelijk de eindstand.

Enerverend

De 30ste editie van de clash tussen Roda JC en MVV werd een enerverend duel tussen twee ploegen die ook wilden voetballen. Niet altijd even goed, maar wel naar voren gericht. De mensen die thuis bleven deden zichzelf en hun favoriete ploeg te kort.

Kansen

Bij MVV was een basisplaats ingeruimd voor linksachter Lars Schenk. Bij Roda JC mocht Sami Ouaissa opnieuw aan de aftrap verschijnen. Afgelopen vrijdag tekende hij zijn eerste profcontract, zondagmiddag was het talent uit Brunssum eindstation van de eerste kans in de wedstrijd. Zijn kopbal werd knap geparreerd voor MVV-doelman Romain Matthys. Aan de andere stelde Koen Kostons Roda-keeper Moritz Nicolas op de proef. En zo was het vanaf de aftrap aantrekkelijk in het Parkstad Limburg Stadion.

Dreiging

Na die openingsfase groeiden de gasten uit Maastricht beter in de wedstrijd en was het na drie hoekschoppen in korte tijd raak: centrale verdediger Matteo Waem torende boven iedereen uit en kopte raak: 0-1. Die treffer zorgde voor ruimtes op het veld. Roda had vaak de bal, MVV kon counteren. Aan beide kanten was er dreiging, gedurende de eerste helft, maar het was te weinig om de score te veranderen.

Aanval

De goed leidende scheidsrechter Serdar Gözübüyük liet het spel gaan waar dat kon, en hield het strak waar het moest. Halverwege wisselden beide coaches. Met Vossebelt en Postema kreeg Roda meer fysiek en een aanvallende impuls. Bij MVV moest Remans zorgen voor frisheid. De druk van de thuisploeg op het zware veld hield aan en Nils Röseler kopte na een uur de verdiende gelijkmaker binnen: 1-1.

Play-offs
Voor de thuisploeg het signaal om de druk verder op te voeren. En tien minuten na de gelijkmaker kopte Terrence Douglas een aangesneden hoekschop van Ouaissa binnen: 2-1. Roda, dat vol op de winst speelde en waar de coach aanvallend durfde te wisselen, kreeg loon naar werken.
En niet alleen dat. Het elftal van Edwin de Graaf doet weer volledig mee om een plek in de play-offs. Voor MVV geldt dat in 2023 voorlopig vrijwel alles de verkeerde kant op valt. Ondanks dat staan ook de Maastrichtenaren nog steeds op de zesde positie, die het voetbalseizoen aan het eind van de rit glans kan geven.