Roda JC-MVV: Derby tussen rivalen én concurrenten

Roda-trainer Edwin de Graaf (links) en MVV-trainer Maurice Verberne © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht kruisen zondag (12:15 uur) de degens in een wedstrijd die enorm leeft bij de achterban van beide clubs: de Zuid-Limburgse derby.
Maar dit seizoen gaat het om meer dan de eer; zowel Roda als MVV is volop in de race om een play-off-ticket. De punten in het Parkstad Limburg Stadion zijn in dat kader veel waard.

Zege is goud waard

Na de andere wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie afgelopen vrijdag, zullen de fans van Roda JC en MVV allemaal dezelfde conclusie hebben getrokken: een overwinning in de derby kan wel eens goud waard zijn. MVV, dat zesde staat met 35 punten, kan met een overwinning in Kerkrade opeens weer op één punt van de derde plaats staan én op een comfortabelere play-offplek. Nummer tien Roda JC (31 punten) kan met minimaal één punt dan weer terugkeren op een play-offplek. En met een zege kan de ploeg van Edwin de Graaf ook omhoog gaan kijken. Het gat met nummer vier Almere City zou nog maar vijf punten worden.
Dylan Vente van Roda JC (links) en Ruben van Bommel van MVV © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1

Vorm

Derby’s worden vaak al gekarakteriseerd als wedstrijden op zich, maar dit is wellicht dit jaar nog meer het geval. Uit de vorm van beide ploegen is geen duidelijke favoriet aan te wijzen. Roda JC komt uit een zeer roerige periode waarin de resultaten abominabel waren en bovendien kapitein Jurgen Streppel - coach en tevens technisch eindverantwoordelijke - abrupt het schip verliet. Met de aanstelling van Edwin de Graaf keerde de rust terug en werd er in de afgelopen week verdiend gewonnen van FC Dordrecht (1-0) en ondanks een sterk slotoffensief verloren van PEC Zwolle (1-2). De derby wordt voor Roda het derde thuisduel op rij.
Voor MVV wordt het juist de vierde uitwedstrijd op rij, een zeldzame serie die voortkomt uit afgelastingen en inhaalduels. En waar de ploeg van Maurice Verberne in de Geusselt niet te verslaan blijkt, is dat de laatste weken buitenshuis wel anders. Bij ADO (2-1) en Telstar (5-3) werd verloren, een week geleden sleepten de Maastrichtenaren in Den Bosch extremis nog een punt uit het vuur. In blessuretijd zorgde Mart Remans daar voor 3-3.

Geschiedenis

De geschiedenis zal Roda JC veel vertrouwen geven. De laatste keer dat MVV won in Kerkrade was in 1991 op Sportpark Kaalheide. Hans Visser en Reginald Thal zorgden destijds voor de twee Maastrichtse treffers. De dertien thuisduels daarna verloor Roda JC geen enkele keer meer van MVV. Al zijn de verschillen tussen beide ploegen in Kerkrade nooit echt groot. Vorig jaar was Patrick Pflücke de matchwinner voor de Koempels. Dat was in een leeg stadion vanwege het coronavirus. Vlak voor die coronacrisis, in januari 2020, had MVV de grootste kans om te winnen in Kerkrade. De Sterrendragers leidden met 0-2 in minuut 89, mede door een prachtgoal van Koen Kostons, maar speelden alsnog met 2-2 gelijk.

Geen uitpubliek

Het Parkstad Limburg Stadion zal zondagmiddag enkel gevuld zijn met fans van Roda JC. De supporters van MVV Maastricht kregen 500 tickets aangeboden voor het uitvak, maar de Maastrichtse fans besloten de derby de boycotten. Het beperkte aantal kaarten, de verschuiving van het aanvangstijdstip en de strenge begeleiding en eisen van de lokale autoriteiten in Kerkrade lagen ten grondslag aan het besluit. Een gedeelte van de Roda-supporters vindt de regels ook te streng en heeft aangekondigd rondom de wedstrijd actie te voeren.

Opstellingen

Bij Roda JC stond de afgelopen dagen een zo goed als complete groep op het trainingsveld. Ook Lennerd Daneels trainde weer, ondanks dat hij vorige week een hamstringblessure opliep. Voor Daneels én Ted van de Pavert lijkt de derby echter te vroeg te komen, al had coach De Graaf nog geen knopen doorgehakt. Verder is het de vraag of de coach centraal achterin voor Xander Lambrix of voor Guus Joppen kiest. Op het middenveld concurreren Phil Sieben en Sami Ouaissa, de Brunssumer die vrijdag een profcontract tekende, voor een basisplaats.
MVV-trainer Maurice Verberne kent ook weinig afwezigen. Rico Zeegers is al een tijdje herstellende en zal ook zondag niet in actie komen. De deze week aangetrokken aanvallende middenvelder Rayan el Azrak heeft nog een weg af te leggen voordat hij rijp is voor een basisplaats. Mogelijk sluit hij wel zondag al aan bij de wedstrijdselectie. In zijn basisopstelling lijkt Verberne geen verrassingen in petto te hebben. Dat betekent onder meer dat Clint Essers en Lars Schenk de backposities zullen invullen en in de aanval Koen Kostons en Ruben van Bommel voor doelpunten moeten zorgen.

Wedstrijdbeeld

De derby kan zondag zomaar eens een tactisch steekspel worden. Roda JC heeft het lastig tegen ploegen die weinig ruimte weggeven, terwijl MVV graag loert op de omschakeling en erom bekend staat binnen een paar passes voor het vijandelijke doel te kunnen staan. Daarnaast kiezen beide ploegen bepaalde fases in een wedstrijd om de druk op de tegenstander op te voeren. De vraag is dus: wie pakt het initiatief en op welk moment?

Live

De derby Roda JC Kerkrade - MVV Maastricht begint zondag om 12:15 uur. De wedstrijd wordt niet op televisie uitgezonden, maar is vanzelfsprekend wel rechtstreeks te volgen via L1 Radio. Om 12:00 uur start de uitzending met een korte voorbeschouwing, gevolgd door een integraal live-verslag van de derby.