Het elftal van Fortuna Sittard wordt steeds vaster

Fortuna-coach Julio Velázquez © Orange Pictures
Coach Julio Velázquez speelde voor de tweede week op rij met hetzelfde basiselftal. Voor Fortuna-begrippen vrij uniek, maar het mist zijn uitwerking niet.
De ploeg die langzaam maar zeker wegkruipt van de rode streep is er simpelweg bij gebaat. Het zorgt voor rust en vastigheid.

Topfit

Coach Julio Velázquez wil er na afloop van de 0-0 tegen Sparta niet te zwaar aan tillen. "Het hangt van zoveel factoren af. Ook van de tegenstander, maar ook van de spelers individueel. De complete selectie moet fysiek en mentaal fit zijn omdat we met z'n allen het doel moeten bereiken. Dat is het belangrijkste."

Compleet

Linksback George Cox, die zijn honderdste wedstrijd in het shirt van Fortuna Sittard speelde, vult zijn coach aan: "Als je het vergelijk maakt met voorgaande seizoenen, is onze selectie nu breder en completer. De trainer kan keuzes maken en iedereen die er in komt is van goed niveau."

Teleurstelling

Voor aanvaller Paul Gladon pakken de keuzes op dit moment niet goed uit. Hij leek na de winterstop op weg naar een basisplek, naast de onomstreden Burak Yilmaz. Maar moet nu toch weer genoegen nemen met een rol als supersub. "En dat is niet altijd even makkelijk," zo legt de spits uit. "Ik dacht dat de combinatie met Burak best aardig functioneerde, maar de trainer ziet dat anders. Ik moet gewoon keihard werken en dan hopen op steeds meer minuten."

Handhaving

Met een reeks van zeven punten uit de laatste drie duels wordt het gelijk van de trainer hoe dan ook bewezen. Fortuna staat er aardig voor op de elfde plek. Toch worden de doelstellingen niet bijgesteld naar boven. "Wij kunnen niet te ver vooruit kijken," zegt Velázquez. "Handhaven blijft het allerbelangrijkste."

Familie

George Cox, die binnenkort met Fortuna om tafel zal zitten om te praten over zijn aflopende contract verwoordt het als volgt: "We willen nooit meer de spanning van afgelopen jaar meemaken. Dus nu praten over een hoge positie is een leuke ambitie, maar laten we eerst maar zorgen dat we veilig zijn dan zien we daarna wel verder." Over zijn persoonlijke toekomst is Cox duidelijk: "Ik weet nog niet waar die ligt, veel zal afhangen wat mijn vrouw vindt. We hebben nu een dochter en de rol van de familie is cruciaal als het gaat om de toekomst."

Schema

Volgende week zaterdag gaat Fortuna Sittard op bezoek bij FC Emmen. Een nieuwe kans om de volgende stap te zetten.