'Het gevoel bij Roda is nu beter dan in de weken ervoor'

Roda JC-hoofdtrainer Edwin de Graaf. © Orange Pictures
Edwin de Graaf is pas een week hoofdtrainer van Roda JC Kerkrade.
Toch zijn de eerste effecten van de komst van de nieuwe coach, in positieve zin, al zichtbaar. "Het gevoel is nu beter dan in de weken ervoor", zo luidt de boodschap.

Optimisme

Door de komst van De Graaf heeft de teleurstelling door het onverwachte vertrek van Jurgen Streppel bij velen plaatsgemaakt voor optimisme. "Ik denk dat de samenwerking met Edwin ons als team goed bevalt", zegt aanvalsleider Dylan Vente.

Voor- en nadelen

Het instapmoment brengt voor De Graaf voor- en nadelen mee. Als nieuwe trainer aan de slag gaan kan gunstig zijn omdat er vanaf nu alleen maar verbetering kan optreden. Zeker gezien de situatie, recente prestaties, de plek op de ranglijst en het vertrek van Streppel. Daarnaast zijn er ook nadelen. Zo maakt de Roda-spelersgroep al maandenlang een kwetsbare indruk én heeft De Graaf maar beperkte tijd om het team bij te schaven. Vooral door een bomvolle speelagenda.

Accenten

Toch heeft de nieuwe trainer zelf wel al ideeën om de korte tijd optimaal te benutten. "Je probeert in die korte periode wel al wat accenten weg te leggen. Aan de groep duidelijk te maken wat je wil zien. Ik moet zeggen dat de jongens dat goed oppakken", vertelt de Graaf. De coach hamert daarbij op een 'realistische' speelwijze waarbij een betere balans tussen aanvallen en verdedigen gevonden moet worden. Bovendien wil De Graaf graag een feller Roda met meer duelkracht zien. "Het mag wel iets 'mannelijker'", vindt De Graaf.

Derde duel

Sinds de presentatie van De Graaf speelde Roda in eigen stadion tegen FC Dordrecht (1-0 winst) en PEC Zwolle (1-2 verlies). Zondag wacht de derde beproeving in negen dagen tijd: de derby tegen MVV Maastricht. Ook die wedstrijd wordt in het Parkstad Limburg Stadion gespeeld.

Vertrouwen

Ondanks de nederlaag tegen Zwolle ziet het team het voor de toekomst rooskleurig in. "In de tweede helften tegen Dordrecht en PEC hebben we terugverende kracht laten zien", vindt speler Dylan Vente. "Het vertrouwen is er zeker en we hebben ook goed spel laten zien. Het gevoel is beter dan in de weken ervoor en dat moeten we vasthouden. Zondag is daar een mooie wedstrijd voor."