Limburgers met Nederlandse titel naar EK sambo Israël

Mistral Janssen in actie op het NK sambo © L1 (Kim Langeslag)
De Heerlense Sem van Dun en Mistral Janssen uit Geleen gaan met een goed gevoel naar het EK sambo in april. De twee Limburgers waren in hun gewichtsklassen veruit de besten op het NK sambo in Horst.
Dat NK werd op 21 januari gespeeld.
Sambo komt oorspronkelijk uit Rusland en is een combinatie van judo en worstelen. Grote verschil met judo is dat er in het sambo wel naar de benen gegrepen mag worden en ook beenklemmen zijn toegestaan.

Korte broek

Sem van Dun komt uit in de klasse tot 65 kilogram en werd vorig jaar tweede op het EK en WK sambo. Van Dun komt oorspronkelijk uit het judo, maar koos bewust voor sambo. "Ik kan in deze sport meer behalen dan in het judo en het spelletje past beter bij mij." Van Dun moest wel een beetje wennen aan de korte broek. "Ja, het is wel koud, hoor, in je blote benen de mat op." De 23-jarige sambo-vechter wil op het EK eind april voor goud gaan.

Judo

Mistral Janssen combineert beide sporten nog steeds. Vorig jaar oktober werd hij nog tweede op het NK judo. "Het is mooi om beide sporten te combineren, de ene keer train ik mee met de judoka's en de andere keer train ik sambo." Janssen, die uitkomt in de klasse tot 89 kilogram, had op het NK in Horst weinig tegenstand, met gemak pakte hij de Nederlandse titel. Dat is wel anders op Europees niveau. Hij werd drie keer achterelkaar derde op het EK. "Dit jaar hoop ik natuurlijk op meer, maar ik moet ook realistisch blijven, de Russen zijn heel sterk."

Olympische ambities

Bondscoach Maykel Claassen uit Venray is blij met de internationale resultaten van Van Dun en Janssen die hij op waarde kan schatten. "Het is in Nederland misschien een kleine sport, maar op wereldniveau is het een grote sport. Sambo stond zelfs op de shortlist om een olympische status te krijgen in Los Angeles, in 2028. Helaas zijn we van de lijst geschrapt door de inval van onze Russische 'vrienden'." Russen en Wit-Russen mogen wel nog meedoen aan de EK's en WK's, maar doen dan mee onder een neutrale vlag en ook het volkslied wordt niet gespeeld.
Het EK begint op 22 april in Israël.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!