Benefietduel watersnoodramp cruciaal in Fortuna-historie

Een benefietwedstrijd van Nederlandse voetbalprofs tegen Frankrijk speelde in 1953 een belangrijke rol in het bestaan van Fortuna '54. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de watersnoodramp, woensdag exact 70 jaar geleden.
De KNVB was begin jaren vijftig een groot tegenstander van het betaald voetbal in Nederland. Gied Joosten, een flamboyante ondernemer uit Geleen, dacht daar anders over. Hij was op 12 maart 1953 aanwezig bij het benefietduel in Parijs tussen Frankrijk en de Nederlandse voetbalprofs die -noodgedwongen- in het buitenland speelden. De opbrengst van de wedstrijd ging naar het Rampenfonds.
Beroepsvoetbalbond
De interland in Frankrijk werd met 1-2 gewonnen door de Nederlandse profs. Het succes van dat duel bracht Gied Joosten er toe om zich met Fortuna '54 aan te sluiten bij de NBVB, de Nederlandse beroepsvoetbalbond, waar hij ook voorzitter van werd. Een aantal internationals uit de benefietinterland werd naar Geleen gehaald, zoals Cor van der Hart (Lille), Frans de Munck (1. FC Köln) en Bram Appel (Stade de Reims).
Fusie
De wedstrijden van de profclubs bleken een groot succes. Fortuna speelde in de eigen competitie, maar maakte vooral furore met vriendschappelijke wedstrijden tegen grote buitenlandse topclubs. De druk op de KNVB werd zo groot dat de voetbalbond in 1954 toch bereid bleek tot een fusie van de twee bonden. Daarmee was het betaald voetbal in Nederland een feit. Fortuna ’54 werd ingedeeld in de 1e klasse B en eindigde achter kampioen Willem II en Sparta op een derde plaats.
Documentaire
De beginjaren van het betaald voetbal met Fortuna '54 werden vastgelegd in de documentaire De Jongens van Groen-Wit, voor radio vertaald in Zwart Gras.