Roda JC kan koploper PEC niet temmen

Bryan Limbombe en Sam Kersten in duel © Orange Pictures
Roda JC is er niet in geslaagd PEC Zwolle een punt af te snoepen. De Kerkraadse ploeg stond na de eerste helft met 0-2 achter, kwam een kwartier voor tijd terug tot 1-2, maar slaagde er ondanks een sterk slotoffensief niet in een gelijkspel in de wacht te slepen.
Kort na de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion legde scheidsrechter Jannick van der Laan de wedstrijd tussen Roda JC en PEC Zwolle, de koploper van de Keuken Kampioen Divisie even stil om de rook te laten optrekken nadat vanaf de Koempeltribune het nodige vuurwerk was afgestoken.
Vuurwerk was er in de aanvangsfase op het veld niet te zien. Lennart Thy kopte een voorzet naast het Roda-doel en hij schoot na ruim een kwartier de bal hoog over.

Sami Ouaissa

In de twintigste minuut lanceerde de 18-jarige Sami Ouaissa Bryan Limbombe op links. Die probeerde doelman Jasper Schendelaar in de korte hoek te passeren, maar schoot het leer in het zijnet. Kort daarna moest Terrence Douglas flink aan de bak om te voorkomen dat de bezoekers op voorsprong kwamen.

Twee treffers PEC

Na ruim een half uur kwam PEC Zwolle op voorsprong. Een voorzet op rechts van Daijiro Chirino werd door Lennart Thy hard tegen de touwen geschoten. Een paar minuten later moest Moritz Nicolas de bal opnieuw uit zijn doel halen toen de volledig vrijstaande Thomas van den Belt de bal hard binnenschoot. Roda verdedigde slecht en had het aan goed ingrijpen van doelman Nicolas te danken dat Lennart Thy van dichtbij de voorsprong van PEC niet vergrootte. De elf uit Zwolle probeerden daarna met een afstandsschot te scoren, maar de bal ging naast het Kerkraadse doel.

Tweede helft

De Roda-spelers leken nauwelijks te geloven iets aan de stand te kunnen veranderen. Doelman Nicolas ging in de fout door de bal bij een PEC-speler in te leveren, maar die reageerde verrast en benutte zijn kans niet. PEC was dominant, legde Roda zijn wil op en was voornamelijk op de Kerkraadse helft te vinden. Een afstandsschot ging naast. Na een uur rondde Roda JC een aanval af met een schot van Arjen van der Heide over het Zwolse doel. Kort daarna werden hij en basisdebutant Sami Ouaissa door coach Edwin de Graaf gewisseld voor Niek Vossebelt en Romano Postema.

Nieuwe energie

Die wissels leken Roda nieuwe energie te geven. Dylan Vente kreeg een kans de aansluitingstreffer te maken. Hij kreeg de bal van Romano Postema, maar schoot naast. Teun Bijleveld knalde vervolgens een afvallende bal net over het doel van Schendelaar. Een kwartier voor tijd verkleinde Roda de achterstand tot 1-2 toen Lennard Hartjes een assist van Dylan Vente in het Zwolse doel tikte.
Guus Joppen verving daarna de geblesseerde Xander Lambrix en Mohamed Mallahi kwam in het veld voor Bijleveld. Roda probeerde in de slotfase nog iets aan de achterstand te doen en via Limbombe, Douglas en Yayi Mpi een gelijkspel af te dwingen, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat PEC met de punten naar huis kon gaan.