VC Limax weer koploper Eredivisie na winst tegen Talentteam

VC Limax - Talentteam Papendal © L1 (Maarten Omvlee)
Door een eenvoudige 3-0 zege in sets tegen Talentteam Papendal heeft VC Limax de eerste plaats op de ranglijst weer overgenomen van Simplex/SSS uit Barneveld.
In een volgepakte sporthal de Roerparel pakte de ploeg van Guido Görtzen met de setstanden 26-24, 25-22 en 25-20 eenvoudig, de drie punten.

Venijn aan het begin

De eerste set was het spannendst. Daarin gaven de jonge talenten van Talentteam Papendal de als nummer twee van de ranglijst gestartte Limax-formatie lang uitstekend tegenstand. Na een tussenstand van 20-20 en 24-24, trok VC Limax met de goed spelende Engelsman Ryan Poole uiteindelijk aan het langste eind: 26-24. Die mentale opdoffer kwam de nummer twaalf van de ranglijst niet meer teboven. De jonge beloften, die worden opgeleid op Papendal voor het nationale volleybalteam, verloren de tweede set met 25-22. In de derde set liet VC Limax zien dat de club uit Linne en Maasbracht terecht weer koploper is geworden.
Door de winst werd er optimaal geprofiteerd van het puntverlies op zaterdag 28 januari van Simplex/SSS Barneveld bij de huidige landskampioen Dynamo Apeldoorn: 3-2.

Met een Cubaan naar de kampioenspoule

Met nog twee wedstrijden te spelen in de reguliere competitie heeft VC Limax uit 20 duels 48 punten gehaald. Het tweede seizoen in de Eredivisie verloopt met 17 overwinningen boven verwachting. Met op het programma twee uitwedstrijden in Capellen aan de IJssel en Houten, tegen respectievelijk de laagvliegers VCN (1 februari) en Taurus (11 februari), hoopt de Liburgse revelatie van het seizoen als koploper van de reguliere competitie de play offs in te gaan. Om zo vijf bonuspunten mee te nemen naar de zogenaamde kampioenspoule, waarin de bovenste zes teams van de reguliere competitie uitkomen en er in een dubbel programma tien duels gespeeld moeten worden.
Bij de wedstrijd VC Limax-Talentteam Papendal zat de Cubaan Julito Gálvez op de tribune. VC Limax heeft voor de 23-jarige speler uit Havana, die in Hongarije de pech had dat z'n club failliet ging, een werkvergunning aangevraagd. Hoogstwaarschijnlijk is dat voor aanvang van de play offs, oftewel kampioenspoule, geregeld en kan de Guido Görtzen-formatie tijdens de play offs beschikken over een extra spelverdeler. Daarmee komt het aantal buitenlandse spelers, door de Ier, Engelsman, Fin en Zweed die al in Limburg spelen, op vijf. Dat zegt veel over de aantrekkingskracht die VC Limax momenteel heeft.

Geschiedenis schrijven

In Linne en Maasbracht dromen de fans van de eerste Limburgse landstitel bij de heren. Coach Görtzen tempert de euforie. Wel laat de geboren Heerlenaar, die dankzij een een huzarenstukje in het verleden, de promotie naar de Eredivisie met de Heren van Peelpush, weten dat het landskampioenschap vanzelfsprekend ook zijn droom is. Drieënhalf jaar geleden begon het Eredivisieproject bij VC Limac, wat tegenwoordig VC Limax is, met aan het roer de Olympisch kampioen en de doelstelling om een stabiele eredivisieploeg te creëren. Dat project loopt inmiddels voor op de planning.
Als VC Limax bij de eerste twee van de kampioenspoule eindigt na tien duels, volgt er opnieuw een play off tussen de bovenste twee van de kampioenspoule. In een best-of-five-serie wordt er dan bepaald wie er dit seizoen met de titel vandoor gaat. VC Limax heeft goede papieren om hoge ogen te gooien. Mocht het lukken de beste van Nederland te worden, dan schrijft de club die haast ongemerkt naar de top is geklommen geschiedenis voor Limburg.