Cordóba bezorgt Fortuna belangrijke zege bij Cambuur

De spelers van Fortuna juichen na een doelpunt © Orange Pictures
Fortuna Sittard heeft een belangrijke zege geboekt. De ploeg van Julio Vélazquez won met 2-1 bij SC Cambuur en neemt daardoor forse afstand van de degradatiezone.
Iñigo Córdoba zorgde voor de winnende treffer in Leeuwarden in een wedstrijd waarin Fortuna de zege verdiende. Het duel stond bol van diverse (wijzigende) arbitrale beslissingen met afgekeurde doelpunten, ingetrokken strafschoppen en een ingetrokken rode kaart.

Controle

Fortuna begon met één wijziging aan het duel in Leeuwarden. Dimitrios Siovas stond in de basis in plaats van de ontbrekende Ximo Navarro. Nadat de openingsminuten voor Cambuur waren, kreeg Fortuna meer grip op het spel van de Friezen en hadden ze de controle over de wedstrijd. Iñigo Córdoba dacht de ploeg van Julio Velázquez op voorsprong te koppen, maar hij stond buitenspel.
Iñigo Córdoba in duel met zijn tegenstander © Niels van Renen

Vlot lopende aanval

Cambuur creëerde weinig mogelijkheden, maar kwam uit de spaarzame kansen die het kreeg wel op voorsprong. Mees Hoedemakers was het eindstation van een vlot lopende aanval: 1-0. Het doelpunt gaf Cambuur een boost, waardoor Fortuna wat werd teruggedrukt. Voor rust waren er nog wel goede kopkansen voor Rodrigo Guth en Burak Yilmaz.

Videoscheidsrechter

In de tweede helft had Fortuna het volledige initiatief op zoek naar de gelijkmaker. Het grootste gedeelte van de tweede helft bevond de bal zich op de helft van Cambuur. Fortuna werd wel gevaarlijk, zette Cambuur onder druk, maar tot grote kansen kwam het niet echt. Na 70 minuten kreeg Fortuna dé kans om op gelijke hoogte te komen. Aanvankelijk kreeg Cambuur een strafschop en was er rood voor Guth vanwege het ontnemen van een scoringskans. In aanloop naar dat moment werd Yilmaz echter gevloerd in het strafschopgebied van Cambuur. De videoscheidsrechter riep scheidsrechter Jeroen Manschot naar het videoscherm en hij besloot de penalty voor Cambuur en de rode kaart in te trekken en Fortuna een strafschop te geven. Yilmaz bleef daarna ijskoud vanaf elf meter: 1-1.

Voorsprong

Terwijl Ben Rienstra (oud-Fortuna) zijn debuut maakte bij Cambuur, ontstond een spannend laatste kwart van de wedstrijd. Fortuna zag wederom een doelpunt worden afgekeurd vanwege buitenspel, ditmaal van invaller Thomas Buitink. Even later was het alsnog raak. Na een goede actie van de ingevallen Tijjani Noslin tikte Córdoba binnen. Yilmaz was even later dichtbij de bevrijdende 1-3. Zijn lobje belandde op de lat. In de extra tijd leek Cambuur een penalty te krijgen na een overtreding van Fortuna-doelman Ivor Pandur, maar opnieuw meldde de videoscheidsrechter zich. Manschot trok de strafschop in, waarna Fortuna de overwinning over de streep trok.

Elfde

Door de overwinning staat Fortuna nu op een elfde plaats in de Eredivisie. Het gat met nummer 16 FC Emmen bedraagt zeven punten én Fortuna heeft nu zicht op het linkerrijtje. Komende vrijdag is de volgende wedstrijd van de geel-groenen. Dan komt subtopper Sparta Rotterdam op bezoek in Sittard.