Frans Hoek: 'Flekken voldeed niet aan alle eisen'

Mark Flekken voor de camera van L1. © Orange Pictures
Keeperstrainer Frans Hoek heeft bij het programma Goedemorgen Eredivisie op ESPN een tipje van de sluier gelicht over het niet-selecteren van doelman Mark Flekken tijdens het afgelopen WK.
Hoek wilde niet in detail treden over de samenstelling van de keepers tijdens het WK en dus het niet-selecteren van de doelman uit Bocholtz.

Fan van Flekken

“Vooropgesteld: Ik ben fan van Flekken. Ik heb hem en Cillessen via Facetime, zodat ik hem recht in de ogen kon kijken, gebeld om uit te leggen waarom hij niet meeging naar het WK. Dat is hard en dat is moeilijk. Zeker ook voor degene die de boodschap krijgt.” Voor Flekken was het missen van het WK “een enorm grote teleurstelling", zo vertelde hij in een interview met het Duitse voetbalblad Der Kicker.

Criteria

Hoek liet in de ochtendshow van de voetbalzender niet het achterste van zijn tong zien: “Ik ben fan van hem omdat hij geweldig kan opbouwen. In de opbouw is hij de beste van de wereld, in mijn optiek. Maar op andere vlakken is hij niet de beste van wereld. Een van de criteria waarop we beoordeelden waren de prestaties bij het Nederlands elftal.”

Vier interlands

En dat was in de ogen van de technische staf van Oranje blijkbaar niet altijd top. Tijdens de vier interlands die Flekken keepte onder leiding van Van Gaal, verloor hij geen wedstrijd maar incasseerde de keeper van Freiburg wel zes tegentreffers en kon hij dus blijkbaar nooit voldoende overtuigen. “Het gaat om het complete plaatje en de criteria die we samen hebben vastgesteld. Louis van Gaal heeft uiteindelijk alle beslissingen genomen. En dus zal hij niet aan alle eisen voldaan hebben.”

Ronald Koeman

Voor Mark Flekken, die met zijn club SC Freiburg op de vierde plek in de Bundesliga staat, worden de komende maanden interessant met Ronald Koeman als nieuwe bondscoach en Patrick Lodewijks als keeperstrainer. Oranje begint op 24 maart met een interland in Parijs tegen Frankrijk aan de kwalificatie voor het EK voetbal. Dat toernooi wordt in de zomer van 2024 in Duitsland georganiseerd.