Atleet Mahadi Abdi Ali heeft maar één doel: Parijs 2024

Mahadi Abdi Ali richt zich op Parijs 2024 © Orange Pictures
Mahadi Abdi Ali heeft deelname aan de Olympische Spelen in 2024 tot hoofddoel gemaakt. De uit Stein afkomstige atleet richt voorlopig zijn hele leven daarop in.
"Hard trainen, mijn leven inrichten als topsporter, goed rusten, goed eten, dat is voor de komende tijd mijn leven", licht Mahadi Abdi Ali zijn doelstelling voor 2024 toe.

Trainerswissel

Onlangs is de 27-jarige atleet gewisseld van trainer. Hij heeft het Team Distance Runners in Castricum verlaten en traint nu onder voormalig bondscoach Grete Koens. "Ik heb heel veel te danken aan mijn vorige trainers, maar merkte nu dat ik een volgende stap moest maken. Ik merk dat het bij mijn huidige trainingsgroep fijn is dat ik me kan focussen op dat ene doel, en dat zijn de spelen."

Choukoud voorziet nog veel progressie

Dat Abdi Ali een groot talent is heeft hij in het verleden al bewezen met diverse Nederlandse titels. "Het is echt een supertalent. Hij kan de komende jaren nog grote progressie maken. En dan misschien aansluiten bij de Europese top", denkt Khalid Choukoud. De Nederlandse atleet van Marokkaanse komaf, die is gespecialiseerd in de lange afstand weet wat het is om naar de Olympische Spelen toe te werken. Hij liep in Tokio de Olympische marathon.

5000 meter in Parijs

Abdi Ali wil in Parijs op de 5000 meter uitkomen: "We gaan uit van de 5000 meter omdat ik merk dat ik voor die afstand het meeste talent heb." Choukoud bevestigd dat dit mogelijk een goede keuze is: "Ik denk dat hij het beste tot zijn recht komt op de 1500 of op de 5000 meter. De 10.000 meter is te lang voor hem. Om een goede basis voor het baanseizoen te hebben is het belangrijk dat hij crossen blijft lopen." Choukoud en Abdi Ali stonden zij aan zijn tijdens de start van de Abdijcross in Kerkrade. Door de gladde omstandigheden nam Abdi Ali geen risico: "Dit is niets voor mij, ik moet met mijn lengte en gewicht de hele tijd naar evenwicht zoeken."

Olympische limiet

Met zijn huidige persoonlijke beste tijd op de 5000 meter van 13 minuten en 36 seconden, vorig jaar gelopen in Wenen, zit hij nog een flink stuk boven de Olympische limiet. De limiet is echter niet heilig voor deelname in Parijs. "Er is nog een andere mogelijkheid om je te kwalificeren, via de ranking. Ik moet genoeg punten verzamelen om zo via de ranking deelname af te dwingen", heeft Mahadi zich al een plan uitgedokterd om in Parijs aan de start te staan.