'Opluchting' bij De Graaf na gewenst debuut als Roda-trainer

Edwin de Graaf en matchwinner Bryan Limbombe © Orange Pictures
Winnen bij je debuut als Roda-trainer. Edwin de Graaf wenste het zich vooraf en was dan ook opgelucht na afloop van het duel tegen FC Dordrecht (1-0).
"Als je net twee dagen binnen bent is het lekker dat je je eerste wedstrijd wint", zei De Graaf lachend na afloop.

Limbombe

De winnende treffer kwam op naam van Bryan Limbombe. Met een prachtige vrije trap zorgde hij voor het winnende doelpunt. "Ik wist wel dat ik die vrije trappen zo kon nemen. Ik probeerde de bal zo hard mogelijk richting het doel te trappen en hij zeilt lekker binnen." Limbombe was dus de matchwinner, maar ook aanvoerder Nils Röseler had een rol bij de vrije trap. "Ik was met hem in gesprek voor de vrije trap en zei tegen hem: durf en schiet gewoon op doel."
Bekijk het hele interview met Nils Röseler:

Twee gezichten

De Kerkradenaren toonden vrijdagavond twee gezichten. Een eerste helft waarin het tempo laag lag, Roda JC matig was aan de bal en moeite had met het verdedigend ingestelde spel van Dordrecht. In de tweede helft was Roda JC duidelijk de sterkere ten opzichte van FC Dordrecht, zag ook Röseler. "We waren rustiger aan de bal, maakten minder fouten en lieten de tegenstander veel lopen. Daardoor waren ze moe aan het eind. Alleen in de kansen waren wij zelf ongelukkig."

Initiatief en lef

De Graaf zag in de tweede helft wat hij in de rust had aangegeven: "Een wat hoger tempo, meer vooruit spelen en doordekken met de laatste lijn om de druk erop te houden." Dat is wat de trainer wil: "Ik wil een ploeg zien met initiatief en lef en dan mag je ook fouten maken." Toch was de trainer opgelucht toen Limbombe de bal in de kruising schoot. "Je bent de hele tweede helft tegen de goal aan het aanhikken en dan ben je blij dat hij valt."

Positieve indruk

De Graaf heeft op Limbombe een goede indruk achtergelaten. "Hij heeft zich heel goed geïntegreerd in de groep en heeft een positieve invloed gehad op ons." Daar sluit Röseler zich bij aan. "Hij heeft een positieve indruk achtergelaten en de komende dagen en weken kunnen we gebruiken om elkaar beter te leren kennen."

Vertrouwen

Met overwinningen tegen Jong Ajax (afgelopen maandag) en FC Dordrecht tankt Roda JC weer wat vertrouwen. "Hopelijk zijn we de negatieve spiraal aan het doorbreken met deze twee overwinningen. De overwinning tegen Jong Ajax gaf veel vertrouwen en ik ben blij dat we weer hebben kunnen winnen", vertelt Limbombe. Komende maandag wacht Roda JC een lastigere tegenstander. Koploper PEC Zwolle komt op bezoek in Kerkrade. "Ik denk dat we met vertrouwen die wedstrijd kunnen ingaan", zegt Röseler. "PEC draait goed en staat niet voor niks bovenaan, maar thuis hebben we altijd een kans om te winnen."
De wedstrijd tussen Roda JC en PEC Zwolle is maandagavond vanaf 20:00 uur te volgen op L1 Radio.