Tegen Heerenveen maakte Yilmaz zijn status helemaal waar

Feestende Fortunezen tijdens het met 2-0 gewonnen thuisduel tegen SC Heerenveen. © Niels van Renen
In Fortuna's thuisduel tegen SC Heerenveen kwam Burak Yilmaz, ondanks een moeilijke aanloop, volledig tot wasdom.
De vedette was van grote waarde: niet alleen met een assist en een doelpunt, maar ook met zijn leiderschap en geslepenheid.

Ban breken

Lang gaf het duel tussen Fortuna en Heerenveen weinig aanleiding om te denken dat er een 2-0 eindstand op het scorebord zou verschijnen. Zowel de Limburgers als de Friezen kwamen maar moeilijk tot scoringskansen. En dus was het zaak dat er iemand opstond om de ban te breken in de Sittardse kou. Die verlosser werd vedette Yilmaz.

Dienend

De Turk speelde net als zijn mede-aanvallers een ongelukkige eerste helft, maar verzette wel veel werk. Hij liet in minuut 58 zien dat hij ook in dienende rol van waarde kan zijn voor het elftal. De in slaap gesuste Heerenveen-defensie werd verrast door de slimme loopactie van de captain, die vervolgens ook nog een puntgave voorzet op het hoofd van Umaro Embalo afleverde. Zwak verdedigd, maar optimaal geprofiteerd door Yilmaz en Embalo.

Degelijk

Fortuna maakte ook daarna geen grootse, maar wél een degelijke indruk. Degelijker dan in een hoop andere wedstrijden die de ploeg de afgelopen maanden speelde. Zowel de 1-1 als de 2-0 had kunnen vallen, maar al met al kwam Fortuna niet zwaar onder druk te staan. De bijdrage van Yilmaz daarin mag niet onderschat worden.
Burak Yilmaz viert zijn treffer in blessuretijd. © Niels van Renen

Kalmte

Als een van de weinige Fortunezen bracht hij rust in het spel van de Sittardse ploeg. Die rust bewaren was niet zo gemakkelijk, aangezien krachten wegvloeiden, de Fortuna-coaches zoals gebruikelijk druk gebarend langs de lijn stonden en Heerenveen meer stootkracht in het elftal bracht. Yilmaz maande zijn teamgenoten tot kalmte, eiste de bal op om vervolgens een overtreding uit te lokken, of om de ruimte op te zoeken. Daarmee werd het ritme van het toch al ploeterende Heerenveen helemaal doorbroken.

IJstaart

Yilmaz trakteerde zichzelf, Fortuna en de aanhang ook nog op de kers op de ijstaart: de 2-0 in de 97ste minuut, via een benutte strafschop. Een strafschop die Burak zelf creëerde én verzilverde, waarmee hij zijn zevende goal van het seizoen liet aantekenen. Vijf van die zeven doelpunten kwamen vanaf de penaltystip tot stand, en drie van die penalty's werden in de afgelopen drie duels toegekend.

Kwaliteit

Sommigen zullen zeggen dat het grote aandeel pingels afbreuk doet aan het totaalaantal van zeven goals, maar feit is dat Yilmaz foutloos is wanneer de bal op elf meter komt te liggen en dat die specifieke kwaliteit van waarde is voor Fortuna. En wie verder kijkt dan die cijfers, kon in ieder geval tegen Heerenveen zien wat de aanvoerder nog meer toevoegt. Als Yilmaz die lijn kan doortrekken, bijvoorbeeld zondag tegen hekkensluiter Cambuur, neemt dat veel zorgen weg bij Fortuna.