Fortuna pakt drie punten na 2-0 overwinning op Heerenveen

Úmaro Embaló in duel met Thom Haye © orangepictures.nl
Fortuna Sittard heeft de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 2-0 gewonnen. Halverwege de wedstrijd was er nog niet gescoord, maar tien minuten na de hervatting scoorde Embaló de openingstreffer. In de slotminuut werd Yilmaz door doelman Mous onderuit gehaald en verzilverde zelf de penalty.
Fortuna Sittard creëerde in de aanvangsfase tegen SC Heerenveen in een waterkoud stadion geen kansen. Niemand kon een prima voorzet van George Cox in het strafschopgebied inkoppen. Ook Oguzhan Özyakup probeerde met een schot doelman Xavier Mous te verrassen, maar de bal ging naast.
De Sittardenaren waren veel aan de bal en claimden na een minuut of 18 tevergeefs een strafschop wegens hands van een Friese verdediger. Heerenveen probeerde Fortuna uit de tent te lokken. Mats Köhlert kopte de bal in handen van doelman Ivor Pandur en de Sittardse goalie had ook geen moeite met een doelpoging van Milan van Ewijk.

Kans voor Bistrovic

Na ruim 25 minuten kreeg nieuweling Kristijan Bistrovic de tot dan grootste kans van de wedstrijd, maar doelman Mous tikte de bal over de achterlijn. Rodrigo Guth miste vervolgens de kracht om de bal in het doel te koppen.

Ümaro Embaló scoort

De tweede helft was nauwelijks begonnen, of de verdediging van Heerenveen moest in actie komen om de bal na een voorzet van Ivo Pinto uit het strafschopgebied te werken. Een schot van Inigo Córdoba belandde even later in het zijnet. Burak Yilmaz ging alleen op het Friese doel af, ging niet voor eigen succes, maar speelde Ümaro Embaló aan, die de bal vervolgens in handen van doelman Mous schoot. Een paar minuten later kwam Fortuna verdiend op voorsprong. Burak Yimaz ging op het Friese doel af en zette voor op Embalo, die de bal tegen de touwen kopte: 1-0. Rodrigo Guth probeerde daarna de voorsprong te vergroten, maar kopte over de lat. Even later voorkwam Ivo Pandur dat de Friezen op gelijke hoogte kwamen. Een kwartier voor tijd ontsnapte Fortuna aan de gelijkmaker toen een Heerenveen-aanvaller de bal maar net naast het Sittardse doel schoot.

Yilmaz scoort vanaf de stip

Heerenveen bleef zoeken naar de gelijkmaker. In de slotfase verdedigde Fortuna met man en macht de voorsprong en trok ook zelf ten aanval. Een schot van Yilmaz belandde in het zijnet. In de laatste minuut van de blessuretijd haalde doelman Mous Burak Yilmaz onderuit, waarna de aanvaller vanaf de stip de eindstand op 2-0 bepaalde.

Fortuna nu twaalfde

Fortuna stijgt door deze zege een plaatsje en staat nu twaalfde plaats met 19 punten.