Fortuna niet opgewassen tegen AZ en verliest met 3-1

Burak Yilmaz scoort door een penalty © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft de uitwedstrijd tegen AZ, de nummer drie van de eredivisie, met 3-1 verloren. De Sittardenaren kwamen al snel op achterstand, maar kwamen door een penalty weer op gelijke hoogte. Toch moesten ze in de hervatting nog twee doelpunten incasseren.
Fortuna Sittard kende in Alkmaar een dramatische start tegen AZ. Na nauwelijks drie minuten kwam AZ tegen Fortuna op voorsprong. Dani de Wit kreeg een perfecte voorzet van Jens Odgaard en kopte vallend de bal in het Sittardse doel.

Yilmaz scoort vanaf de stip

Na tien minuten lag het spel even stil en bekeek de VAR de beelden nadat scheidsrechter Dennis Higler voor een overtreding op Yilmaz had gefloten. De VAR bevestigde de beslissing van Higler, waarna Burak Yilmaz vanaf de stip de gelijkmaker tegen de touwen joeg.

Weer op achterstand

AZ bleef aanvallen en Fortuna onder druk zetten. Halverwege de eerste helft kwamen de Alkmaarders opnieuw op voorsprong toen Jens Odgaard na een paar scharen de bal in het strafschopgebied voorzette en het leer via het been van Ximo Navarro in eigen doel verdween.
Fortuna had het moeilijk, weigerde te capituleren en probeerde gelijk te maken. De AZ-verdediging verhinderde een doelpoging van Deroy Duarte en tien minuten voor het einde van de eerste helft werkte Zinho Vanheusden een voorzet van Inigo Cordona bijna in eigen doel. In blessuretijd werd de voor Dani de Wit ingevallen Mihailovic op de rand van het strafschopgebied van Fortuna onderuit gehaald, waarna de vrije trap van Vangelis Pavlidis naast het doel van Ivor Pandur verdween.

Tweede helft

Fortuna oefende in het begin van de tweede helft druk uit op AZ, al was dat maar van korte duur. Cordoba werkte een afvallende bal van Burak Yilmaz naast het AZ-doel, waarna een uithaal van Pantelis Hatzidiakos van zo’n meter of dertig door Ivor Pandur onschadelijk werd gemaakt.

AZ vergroot voorsprong

AZ bleef jagen om de voorsprong te vergroten. Tien minuten na de hervatting was het raak toen Vangelis Pavlidis prima reageerde op een voorzet van Yukinari Sugawara en de bal glijdend in het Fortuna-doel tikte.
Trainer Julio Velázquez probeerde na ruim een uur spelen nog verandering in het spel en de stand te brengen en stuurde George Cox, Paul Gladon, Úmaro Embaló en Öguzhan Özyakup het veld in ter vervanging van Navarro, Duarte, Noslin en Vita. AZ bleef echter voor gevaar zorgen. Pandur keerde een poeier van Djordje Mihailovic en stopte ook een schot van Odgaard. AZ bleef loeren op een misstap van Fortuna, dat met een doelpunt terug in de wedstrijd probeerde te komen. Fortuna was echter aanvallend machteloos in een wedstrijd, waarin het tempo wegzakte. Ferati probeerde het, maar zag zijn schot huizenhoog over het doel van de thuisploeg verdwijnen. Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg invaller Thomas Buitink een kans om wat aan de achterstand te doen, maar ook hij had geen succes.

Woensdag herkansing

Fortuna verloor met 3-1 in Alkmaar, blijft dertiende in de eredivisie en mag woensdag in eigen huis tegen Heerenveen proberen punten te pakken.