Zeldzaam dubbel programma VVV: 'Maar goed voor het ritme'

De VVV-spelers vieren een treffer in eigen Koel. © Orange Pictures
VVV-Venlo ging ondanks een verdienstelijk optreden vrijdag met 2-0 onderuit bij KKD-koploper PEC Zwolle, maar krijgt maandag alweer de kans om die zure nasmaak weg te spoelen.
De formatie van coach Rick Kruys gaat, na een voor VVV atypische aanloop, dan op bezoek bij Jong PSV. Dat duel werd een week eerder afgelast vanwege de slechte conditie van het veld op het trainingscomplex van PSV.

Verstoord

En mede door afgelastingen, maar ook door de korte winterstop én de WK-break, mag het speelschema van VVV en de andere KKD-clubs gerust als 'rommelig' bestempeld worden. "Het ritme is de afgelopen tijd behoorlijk verstoord", zegt coach Kruys. "Daarom ben ik ook wel blij dat we nu, zo kort na Zwolle-uit, weer kunnen spelen. We kunnen het goede gevoel en het ritme weer oppakken."

Gunstig

Verschillende KKD-clubs krijgen vaker met een speelschema te maken waarop het team zowel op vrijdag als op maandag in actie komt, in ruil voor een 'vrije' week wanneer er interlandvoetbal gespeeld wordt. Clubs konden zelf aangeven of ze dat wilden. "We hebben daar bewust niet voor gekozen", legt Kruys uit. "We willen onze fans op gunstige dagen ontvangen. De maandag trekt minder supporters dan de vrijdag."

Kunstgras

Een ander ongebruikelijk element aan de wedstrijd van maandag is dat deze niet op de Herdgang, maar in het stadion van FC Eindhoven gespeeld wordt. Daar won VVV niet zo lang geleden al van FC Eindhoven, nu is dus Jong PSV de tegenstander. De ondergrond is er anders dan op het PSV-trainingscomplex: in het Jan Louwers Stadion ligt geen natuurgras-, maar een kunstgrasmat.

Fysiek

Kruys geeft aan dat dat wel gevolgen heeft voor zijn ploeg, maar wil er niet teveel aandacht aan besteden. Het is volgens de oefenmeester vooral zaak om maandag 'goed georganiseerd' te spelen en daarnaast de fysieke duels met de tegenstander op te zoeken. "Je speelt tegen jongere jongens, dus op het fysieke vlak hebben we een voordeel." De coach voegt daar nog aan toe dat zijn ploeg efficiënter zal moeten omspringen met de kansen dan dat VVV dat in Zwolle deed.

Kwaliteit

"We hebben tegen PEC ons strijdplan uitstekend uitgevoerd, maar onszelf niet beloond", zo reflecteert Kruys op die wedstrijd. "We konden mee met Zwolle, we hebben ons kranig geweerd. Maar het heeft ook met kwaliteit te maken dat we daar zonder punten vertrokken. We waren niet dodelijk in de afrondingen en de manier waarop we met name de eerste tegengoal incasseerden, was ook niet goed."

Afwezigen

De coach kan over dezelfde spelers beschikken als afgelopen vrijdag. Alleen de al wat langer geblesseerden Sven Braken en Thijme Verheijen ontbreken in VVV's wedstrijdselectie. Twee vleugelverdedigers staan 'op scherp' en lopen bij een volgende gele kaart tegen een schorsing aan: Tristan Dekker en Simon Janssen.

Live

De wedstrijd Jong PSV - VVV-Venlo begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.