Steins en Smits loodsen Oranje in slotfase langs Qatar

Kay Smits in actie voor het Nederlands team © Orange Pictures
De Nederlandse handballers hebben in de eerste wedstrijd van de hoofdronde van het wereldkampioenschap gewonnen van Qatar.
Onder aanvoering van Luc Steins en Kay Smits wist de Nederlandse ploeg in het Poolse Katowice met 32-30 te zegevieren. Bij rust stond Oranje nog op een 15-19 achterstand.

Treffers van Steins en Smits

De Nederlandse ploeg had lange tijd verdedigend moeite met de aanvallen van Qatar. Na een sterke beginfase van de tweede helft kreeg de Nederland de ploeg pas in de slotfase op de knieën. Met nog acht minuten op de klok scoorde Luc Steins twee keer achter elkaar en bracht de stand op 27-29. In de laatste seconden van de wedstrijd wist Kay Smits via een strafworp de eindstand op 30-32 te bepalen.

Niet de beste wedstrijd

"Het was niet onze beste wedstrijd", zei Luc Steins na afloop bij sportstreamingsdienst Viaplay. "We maakten te veel fouten en misten te veel kansrijke ballen. Gelukkig zijn we rustig gebleven en daarvoor hebben we de beloning gekregen."

Zaterdag tegen Duitsland

Door de overwinning op Qatar is Nederland in hun poule op vier punten gekomen. Zaterdagavond speelt Nederland in de hoofdronde om 20:30 uur tegen Duitsland. Maandagavond wacht Servië. Een plaats bij de eerste twee in de groep is nodig voor plaatsing voor de kwartfinales.