Vossen dit jaar wel weer van start in Rally Monte Carlo

Henk Vossen met zijn Ford Fiesta R5 in actie © Henk Vossen media
Henk Vossen is donderdag gestart in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap 2023. Het is de twaalfde keer dat Vossen deel neemt aan de Rally Monte Carlo.
Vorig jaar was het een bittere teleurstelling voor Henk Vossen, dat hij geen startbewijs kreeg voor zijn lievelingsrally, waarin hij al in 1979 voor het eerst aantrad. Er waren te veel aanmeldingen en de Tegelse coureur viel domweg buiten de boot, ondanks zijn staat van dienst.

WRC Masters Cup

Na enig speurwerk kwam Vossen tot de ontdekking dat als hij zich aanmeldde voor de WRC Masters Cup, bestemd voor rallyrijders van vijftig en ouder, hij in geen enkele WK-rally geweigerd kon worden. En dus prijkt zijn naam nu op de startlijst, met het fraaie startnummer 50 op zijn Ford Fiesta R5.

Veel sneeuw

De Rally Monte Carlo is ieder jaar weer anders, wat de route en de weersomstandigheden betreft. Hij wordt altijd in hartje winter verreden en dat is een extra moeilijkheidsgraad. De klassementsproeven gaan vaak over besneeuwde bergpassen, de weg is soms bedekt met ontdooide sneeuw die weer tot spiegelgladde ijsplakken is opgevroren.

IJsspionnen

Het rallyteam van Vossen is erop voorbereid want naast de zes monteurs zijn er ook twee ijsspionnen, die voor de rallykaravaan uitrijden en de laatste stand van zaken op de proeven zullen gaan doorgeven.

Co-piloot Hulzebos

Veel zal natuurlijk ook afhangen van de precieze aanwijzingen van co-piloot Annemieke Hulzebos. De vijftigjarige heeft een enorme staat van dienst als rallynavigatrice, met 95 starts, waaronder twaalf WK-rally’s.

Totaal ruim 1500 kilometer

De 91e Rally Monte Carlo duurt vier dagen. Op donderdagvond is de start van de eerste van twee proeven. Op vrijdag volgen er in de ochtend zes klassementsproeven. Zaterdag volgen nogmaals zes proeven terwijl op zondag de laatste vier proeven op het menu staan. De deelnemers hebben dan in totaal 1534 km afgelegd, waarvan 325 voor het klassement.