Man of the match Steins kan nederlaag niet voorkomen

Luc Steins © Orange Pictures
Na overtuigende zeges op Argentinië en Noord-Macedonië hebben de Nederlands handballers de eerste nederlaag op het WK geïncasseerd: 27-26. Luc Steins werd uitgeroepen tot beste speler van het duel in het Poolse Krakau.
Oranje speelde verrassend sterk in de derde en laatste groepswedstrijd tegen grootmacht Noorwegen, maar verloor toch met miniem verschil.

Hoofdronde

De nederlaag betekent dat Noorwegen als groepswinnaar de hoofdronde ingaat en het Nederlandse mannenteam van de Zweedse bondscoach Staffan Olsson als nummer twee van de poule verder gaat. Het team neemt de twee punten van de overwinning op Argentinië mee. Duitsland, Qatar en Servië zijn de drie tegenstanders in hun groep in de hoofdronde. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwartfinales.

Druk zetten

Vanaf het begin van de wedstrijd zette Nederland druk met dynamisch spel en was het genadeloos in de afwerking. De Nederlandse handballers toonden geen moment ontzag voor de finalist van het WK in 2017 en 2019.

Voorsprong bij rust

Onder aanvoering van vedette Steins en topschutter Kay Smits liep Nederland gaandeweg de eerste helft uit tot een ruime voorsprong. Met 15-9 was er zelfs een marge van 6 goals. Bij rust leidde Oranje, waar Bart Ravensbergen opnieuw uitblonk op doel, met 17-13.

Slecht begin

Na rust keerde een getergd Noorwegen terug op het veld. Binnen tien minuten repareerde de Scandinavische ploeg de achterstand en stond het gelijk: 20-20. Bij de ploeg van Olsson haperde de aanval en gaf de dekking te veel openingen. Bij de Noren was sterspeler Sander Sagosen amper af te stoppen.

Nederlaag

Toch herpakte de Nederlandse ploeg zich. Oranje wist aan te haken bij de Noren, die wel meer overwicht hadden, maar pas in de laatste minuten twee goals afstand wisten te nemen. Het bleek genoeg voor de zege, ook al maakte Smits in de slotseconde nog zijn zevende doelpunt van de wedstrijd.

Gemiste kans

"Als we een keer van Noorwegen hadden kunnen winnen, was het vanavond", zei Steins, die vijf keer scoorde, bij Viaplay. "Er had meer ingezeten, zeker omdat we zo'n goede eerste helft speelden. Ik denk dat we in de tweede helft wat energie tekort kwamen. We konden niet meer met volle kracht aanvallen. Het is zonde dat we niet winnen, maar we kunnen ons meten met de beste landen en dat is een goed teken."