Gids Interclassics: 'Racen in Bugatti het mooiste wat er is'

Gids Ton Stoffelen geeft uitleg bij de historische F1-auto © L1
Tijdens rondleidingen op de autobeurs Interclassics heeft gids Ton Schoffelen de afgelopen vier dagen honderden vragen met veel plezier beantwoord.
Voor de uit Maria Hoop afkomstige Stoffelen is dat geen enkel probleem. In zijn aderen stroomt bij wijze van spreken motorolie. Als zoon van een voormalige garagehouder is hij opgegroeid in de tijd dat er nog volop gesleuteld moest worden om oudere auto's op de weg te houden.

Max wil nummer 1 er op hebben

Bij de jongere bezoekers is de bolide van Max Verstappen favoriet. Een oplettende fan geeft aan dat de auto niet helemaal identiek is. "Dat klopt", zegt Stoffelen. "De originele auto van Max uit 2021 had nummer 33. Maar deze auto wordt voor promotionele doeleinden gebruikt, en Max wil zelf dat er zolang hij wereldkampioen is, nummer 1 op de auto staat."

Racen in een Bugatti

Stoffelen weet waar hij over praat. Hij kruipt zelf regelmatig achter het stuur van een race-bolide. Zijn voorkeur gaat echter uit naar auto's die voor de oorlog over het circuit scheurden, en dan ook nog specifiek van het merk Bugatti. "Het mooie aan rijden in zo'n oude wagen is de techniek voelen. Alles rammelt en zit onder de olie. Het rijden in zo'n oude Bugatti is ook een stuk gevaarlijker, je hebt geen kreukelzone."