Strijdend Fortuna steelt punt in spektakelstuk tegen PSV

Burak Yilmaz in actie tijdens Fortuna Sittard-PSV © Niels van Renen
Fortuna heeft een wonderbaarlijk 2-2 gelijkspel behaald tegen PSV. Ondanks de vele kansen van PSV en een rode kaart voor Fortuna mocht Burak Yilmaz in de 100ste minuut middels een penalty de gelijkmaker inschieten.
Dankzij het gewonnen punt staat Fortuna nu op 12e plaats.

PSV veel gevaarlijker

Voor Fortuna was het vooraf zaak om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. Dat dit in het eerste half uur lukte was vooral te danken aan doelman Ivor Pandur. Twee keer wist hij oog in oog met Anwar El Ghazi knap redding te brengen evenals op een vrije kopkans van Luuk de Jong. Maar het gaf wel de verhoudingen weer op het veld. Het was één grote stormloop richting het doel van de Fortunezen. Sterker nog, de ploeg van Julio Velázquez wist geen enkel schot te lossen tot aan de 45ste minuut

Wonderbaarlijke voorsprong

In de blessuretijd was er voor de eerste keer een langere tijd van pressie door de Fortunezen, dat resulteerde tot een steekpass die niet goed verwerkt werd door PSV doelman Walter Benítez. De losgeraakte bal werd een prooi voor de alerte Iñigo Córdoba die de verrassende 1-0 binnenschoof.
Cordoba viert de 1-0 voorsprong na zijn doelpunt. © Niels van Renen

Strijdend Fortuna

Na de verloren wedstrijd tegen Go Ahead Eagles was er opnieuw veel kritiek op de speelwijze van Fortuna, Velázquez wijzigde daarop zijn elftal op drie posities met het accent op de verdediging. Die wissels pakte goed uit, want de verdediging was uitermate fel en daadkrachtig bij de eindeloze aanvalsdrift van PSV.

Rode kaart wordt Fortuna fataal

In de 56ste minuut bewees Dogan Erdogan zijn ploeg een slechte dienst. Na een trap op de knie van Luuk de Jong kreeg hij direct rood. Met kunst en vliegwerk wisten de Sittardenaren in totaal ruim een uur het doel schoon te houden. Maar een kopbal van Xavi Simons brak uiteindelijk het verzet van de Sittardse defensie en de gelijkmaker was een feit. PSV rook bloed bij de tegenstander en drukte door naar de voorsprong. Het was wel tekenend voor de moeilijke periode waar ook PSV in zit, dat pas hun 25ste schot van de wedstrijd de 1-2 voorsprong op het bord zette.

Miraculeus slot

PSV bleef kans op kans missen. Ze hadden de wedstrijd al lang en breed in het slot moeten gooien, maar doordat de score 1-2 bleef, was er altijd de kans op een wonder. Die kwam in de 100ste minuut. Yilmaz kreeg een vrije kans die hij onderkant van de lat schoot. In de rebound werd een lichte overtreding gemaakt, maar scheidsrechter Kamphuis wees naar de stip. Die buitenkans werd benut door Yilmaz, die dankzij al zijn ervaring koel bleef vanaf 11 meter en zo een onwaarschijnlijk gelijkspel binnensleepte.

Zwaar programma

Na een gelijkspel tegen Feyenoord nu dus ook een punt tegen PSV. Gecombineerd met de getoonde strijdlust zal dit vertrouwen geven tegen AZ volgende week zondag.