Roda JC in nood: wie brengt redding?

De bank van Roda JC Kerkrade © Orange Pictures
Een schrijnend gelijkspel tegen het tiental van TOP Oss. Voor Roda JC is 2023 dramatisch begonnen. En in de zoektocht naar een trainer én technische baas blijft het voorlopig oorverdovend stil.
De thuisblijvers in Kerkrade en omgeving kregen gelijk. Want wie Roda JC tegen de nummer 19 van de Keuken Kampioen Divisie zag ploeteren, bekeek een ploeg zonder zelfvertrouwen met angst om de bal te hebben.

Rapport

Het gelijkspel tegen TOP Oss was het dieptepunt van een reeks wedstrijden die in het najaar van 2022 al werd ingezet. Drie overwinningen en zeven nederlagen in de laatste tien duels zijn de schrikbarend slechte rapportcijfers.

Impact

Waar de oorzaak ligt? De spelersgroep voelt de impact van het plotselinge vertrek van trainer Jurgen Streppel, vlak voor de feestdagen, maar wil zich er niet achter verschuilen. "Zoiets heeft altijd impact", vertellen aanvoerder Nils Röseler en topscorer Dylan Vente in koor. "Maar is zeker geen excuus voor het slechte spel en resultaat tegen TOP."
Kijk hier naar het hele interview met Roda JC-aanvoerder Nils Röseler

Oplossingen

Aanvoerder Röseler is duidelijk over de situatie: "Wij moeten bij de basis beginnen: geen fouten maken, niks weggeven en de nul houden. Zoals het nu gaat doen we de fans, de club en onszelf weer enorm te kort. We beginnen, net als vorige week tegen Willem II, zeer slecht."
Het combinatievoetbal dat in het begin van dit seizoen nog wel eens te zien was, is volledig verdwenen. Tikkie breed, veel te weinig diepgang en spits Dylan Vente die niet wordt bereikt door slordige passing. Drie schoten op doel in de laatste twee duels. Dat is de optelsom van Roda JC in dit kalenderjaar.
Lichtpuntje tegen TOP Oss waren wellicht de speelminuten van Sami Ouaissa. Een talentvolle, creatieve middenvelder uit de eigen opleiding. In het verleden structureel genegeerd door Streppel, nu zou hij een sleutel naar de oplossing op het veld kunnen zijn. "We creëren geen kansen, dat is eigenlijk het allerergste", vertelt een gedesillusioneerde Vente na afloop. "Wat we nodig? We hebben een goede selectie. Maar we missen creativiteit, dat lijkt me duidelijk."

Fragiel

Dat laatste klinkt als een wanhoopskreet. Van een speler die waarde vertegenwoordigt en van wie de club de eenzijdig optie in het aflopende contract nog altijd zegt te gaan lichten om te voorkomen dat Vente in de zomer gratis de deur uitloopt. De opdracht om dat in orde te maken ligt nu op het bord van algemeen directeur Jordens Peters. Net als het binnenhalen van een nieuwe hoofdtrainer én een technisch directeur.
Die dubbelfunctie bekleedde Streppel tot en met december en daarmee had hij de meest cruciale voetbalposities binnen de club in handen. Die fragiele constructie, opgehangen aan één persoon en bedacht door de clubleiding, zorgt nu voor grote problemen. Interim-trainer Remond Strijbosch heeft de juiste papieren, doet zijn werk als eindverantwoordelijke zolang als nodig, maar voelt zich prettiger in de rol van assistent. Hem is weinig kwalijk te nemen.

Stil

Belangrijkste vraag nu: wie wil, kan en durft op korte termijn in te stappen? Voorlopig blijft het in die zoektocht ijzingwekkend stil. Terwijl haast geboden lijkt, want met een loodzwaar programma in aantocht kunnen voor Roda play-offs verder uit zicht raken, en daarmee ook alle ambities om dit seizoen nog een beetje glans te geven.