Handballers beginnen WK met ruime zege op Argentinië

Kay Smits. © ANP
De Nederlandse handballers hebben hun eerste groepswedstrijd op het WK in Zweden en Polen met 29-19 van Argentinië gewonnen. Het was de eerste wedstrijd voor Oranje op een mondiale eindronde sinds 1961.
Nederland speelt zondag zijn tweede poulewedstrijd tegen Noord-Macedonië, waarna dinsdag de groepsfase wordt afgesloten tegen Noorwegen. De eerste drie uit de poule gaan door naar de hoofdronde en nemen de punten uit de groepsfase mee.

Kay Smits

Aan de hand van de trefzekere Kay Smits uit Geleen nam Oranje halverwege de eerste helft afstand van Argentinië. De nummer twee van Zuid-Amerika kwam voor rust nog terug tot 14-11, maar kwam er in de tweede helft amper meer aan te pas. Mede dankzij goede reddingen van keeper Bart Ravensbergen en een aantal scorende wissels liep Nederland snel uit naar een ruime zege: 29-19.
Smits eindigde de wedstrijd als topscorer met zeven treffers, terwijl Bobby Schagen zes keer scoorde. Keeper Ravensbergen werd na de wedstrijd uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.

Fantastisch

"Dit is fantastisch", keek Ravensbergen terug bij Viaplay. "We hebben twee punten gepakt en ik heb veel stops kunnen maken. Argentinië was onbekend voor ons, je weet niet wat je kunt verwachten, maar we hebben het goed gedaan. We hebben een goede uitgangspositie en kunnen met minder druk tegen Noord-Macedonië spelen."

Verbetering

Smits zag nog ruimte voor verbetering ondanks de ruime zege. "Het is een heel goed begin en een heel goed resultaat, precies wat we wilden. Maar we kunnen nog beter. Vandaag waren we af en toe ook slordig en maakten we iets te veel fouten. Het is echter ook lastig om meteen je beste vorm te tonen in zo’n eerste wedstrijd."
Voor het WK handbal zijn de Limburgers Jasper Adams, Evert Kooijman, Rob Schmeits, Kay Smits, Jorn Smits, Ivar Stavast en Luc Steins geselecteerd door de bondscoach.